Днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще реши на закрито заседание каква да е цената на топлинната енергия от 1 юли. Относно исканото увеличение на цената на топлоенергията председателят на комисията Боян Боев коментира пред БГНЕС, че регулаторът разглежда предложенията на топлофикационните дружества.

Засега от 1 юли ДКЕВР предвижда минимално поевтиняване на електроенергията със средно по 0,6% за трите ЕРП-та в страната.

За абонатите на ЧЕЗ е предвидено леко поскъпване на дневната тарифа, която вероятно ще се увеличи с 0,32%. За клиентите на EVN токът ще поевтинее с 0,8%, а за Енерго-Про – с 0,6 %. Корекции ще има и в нощните тарифи за двете дружества, като при EVN тя ще поевтинее с 3,93%, а при Енерго-Про – с 3,74%.

Едва след като се вземе това решение, ще бъдат обсъдени и лицензите на ЕРП-тата, съобщи Боев.

"Все още не сме взели решение за лицензите - заяви преди време председателят на ДКЕВР в отговор на въпрос каква ще е съдбата на снабдителните дружества. - Очакваме в дух на разбирателство да се постигнат ефективни резултати между съответните дружества."