Президентът (2012 - 2017) Росен Плевнелиев отново се обяви против публикуването на стенограмата от консултативната среща при държавния глава на 29 юни 2014 г., посветена на КТБ и ситуацията във финансовия сектор.

Това се казва този път в официално съобщение от офиса на Плевнелиев. Поводът е писмото, получено от администрацията на президента Румен Радев, в което той настоява участниците в срещата на "Дондуков" 2 да заявяват съгласие или несъгласие с разгласяването на съдържанието на разговора, чийто домакин тогава е Плевнелиев.

Според бившия държавен глава банковата стабилност е един от ключовите елементи на националната сигурност и въпреки изминалите почти три години от проведените консултации общественото мнение в страната е твърде чувствително по отношение на банковата система. Затова и не можело да се предвиди до какви "неблагоприятни последици" може да се стигне при огласяване на стенограмата. 

Точно това е причината, поради която в редица закони е предвидено, че подобни данни са "тайна", не защото общественият интерес от тяхното узнаване е маловажен, а защото обществените интереси, които могат да бъдат накърнени в случай на нестабилност в банковата система, са в пъти по-големи, казва Плевнелиев. 

"Искам още веднъж да обърна внимание върху важността на това именно президентската институция да остане мястото, където политическите сили и институциите да могат да провеждат отговорен и честен дебат и в кризисни за страната моменти да намират решения", пише предшественикът на Равед в писмото си до него.  - "Ако подчиним този подход на търсенето на евтини медийни ефекти, рискуваме да загубим едно силно и проверено през годините демократично средство за преодоляване на най-тежките кризи, посочва още той.

Росен Плевнелиев засега е единственият политик, обявил публично, че не дава съгласие за разсекретяване на въпросната стенограма за банките и КТБ. Румен Равед поиска огласяването й, след като състав на Софийския административен съд постанови, че в документа няма информация, която може да бъде третирана като държавна или професионална тайна. Това стана след жалба на "Биволъ" срещу отказ на президентската администрация да огласи стенограмата по Закона за достъп до обществена информация. 

Съгласие съдържанието на срещата да се огласи дадоха премиерът Бойко Борисов, бившият лидер на левицата Сергей Станишев, бившият премиер Пламен Орешарски, лиделът в оставка на ДСБ Радан Кънев, настоящият лидер на ДОСТ, а преди това лидер на ДПС Лютви Местан и т.н. Засега не е ясна и позицията на ръководството на БНБ.