Парламентът прие и публикува днес правилата за издигане и избор на 11 членове на съдебния съвет от своята квота. Те бяха одобрени от правната комисия миналата седмица.

Вследствие на т. нар. съдебна реформа за първи път в 44-ото НС поотделно ще номинират и гласуват за членове на съдийската и на прокурорската колегия. Народните избраници трябва да излъчат 6 кадровици за съдийската колегия и 5 – за прокурорската. А изборът ще е успешен, само ако претендентът бъде подкрепен от минимум 160 „за“ – 2/3 от общия брой на депутатите.

В останалата част процедурата повтаря предишния избор на членове на ВСС от парламента, напомня "Де факто".

Всеки народен представител може да прави предложения за ВСС в 21-дневен срок от приемането на правилата. Така номинирането ще е до 20 юни. Други конкретни дати не са описани. На заседанието на правната комисия бе казано, че самият избор ще е през септември (мандатът на действащия ВСС изтича на 3 октомври).

Предложенията трябва да съдържат писмени мотиви, в които се обосновават високите професионални и нравствени качества на съответния кандидат, изискуеми от Конституцията - включително и изразени становища от професионални, академични и други организации. Прилагат се писменото съгласие на кандидата, подробна автобиография; диплома за юридическо образование, документи, свързани с изискванията за несъвместимост; с юридическия стаж и кариерното развитие, свидетелство за съдимост, за стаж (искат се минимум 15 г. юридически стаж пак според основния закон), удостоверение от НСлС дали срещу кандидата се водят наказателни производства.

Номинациите и документите се публикуват на интернет страницата на НС.

Изслушването се провежда на открито заседание на правната комисия, което се предава и онлайн.

Следва насрочване на заседание на парламента за избор, то също се предава онлайн и на него, по решение на депутатите, могат да присъстват и самите кандидати за ВСС. Те се представят от предложителя. Провежда се разискване, гласуването е поотделно за всеки кандидат.

Избран е получилият най-много гласове, но не по-малко от две трети от гласовете на народните представители.

Ако бариерата от 160 „за“ е премината от повече от 6 кандидати за съдийската колегия и повече от 5 – за прокурорската, се провежда балотаж. В него участват кандидатите, получили необходимия, но най-малък равен брой гласове. Избран е този, който получи най-много гласове.

Какво става обаче, ако парламентарната квота от 11 кадровици не може да бъде попълнена заради непостигане на нужните 160 „за“ за всеки от тях, не се казва.

В квотата на съдебната власт вотът за нов ВСС вече е в ход. Следователите избраха в две поредни съботи единствения кандидат - Евгени Диков, зам.-главен прокурор по разследването и досегашен шеф на НСлС.

В прокурорската гилдия нещата са по средата - миналата събота в зала "Универсиада" мина представянето на концепциите на 12-те кандидата, а в събота предстои гласуването. Те се борят за 4 места в бъдещия най-важен административен орган на Темида.