80 млн. лв. по европейската оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) ще получат общините за обезпечаване на поредното ромско “включване”. Това пише БГНЕС, цитирайки писмен отговор на министъра на социалната политика Бисер Петков на техен въпрос.

Отговорът разяснява подробности за разпределението на средствата от ОПРЧР 2014-2020. Очакванията били от предоставените средства да се възползват поне 11 600 роми.

Програма “Социално-икономическа интеграция на уязвими групи” предвижда подобряване на достъпа до заетостта, здравни и социални услуги на ромите от различни общини, пише агенцията.

Амбициите са благодарение на програмата минимум 10 400 роми след нейното приключване да започнат търсене на работа, да имат вече такава или да са ангажирани с обучение/образование или включени социални и здравни услуги.

От отговора на социалния министър се разбира още, че по европейската оперативна програма за развитие на човешките ресурси се очаква до края на програмния период, т.е. до 2022 година за “социално включване на уязвими групи и борбата с бедността” са предвидени 658 млн. лв. От тези средства освен ромски групи ще могат да се възползват деца и възрастни хора в нужда.