Нови трима души са задържани в неделя в София от служители на ДАНС за "разпращане на есемеси, имейли и телефонни обаждания към граждани в цялата страна, съдържащи невярна информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система". Това става ясно от съобщение на агенцията за национална сигурност.

Така задържаните по случая стават шестима.

Още в петък министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев съобщи, че е имало злонамерена атака към сигурността на банковата система и обеща бързи мерки за разкриването на извършителите. В събота имаше и среща МВР шефа, главния прокурор и председателя на ДАНС. Пак вчера в Русе бе закопчан Венцислав Ангелов, известен с прякора Чикагото. Той е учредител на партията на отцепниците от ГЕРБ Народно движение „Баста“ и на Народно-патриотична партия „Промяна“. Вторият задържан в събота е мъж от София, известен с прякора Лицето. За третия не се знае нищо.

Междувременно в ДАНС е постъпил сигнал срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с банковите атаки, съобщи БГНЕС, цитирайки собствени източници в агенцията. Сигналът бил подаден именно по време на срещата между Цветлин Йовчев, Сотир Цацаров и Владимир Писанчев.

През последните седмици лидерът на ГЕРБ неуморно повтаря, че държавата е в криза и единственият изход е България да изтегли нов заем и да се обърне за помощ към Международния валутен фонд.

В ДАНС има открита телефонна линия 02/8147095 за сигнали на граждани, които са получили съобщение - SMS или email, с информация, създаваща банкова паника. Сигнали могат да бъдат подавани и на електронен адрес press@dans.bg.