Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Отново ден за матури за дванадесетокласниците и за външното оценяване на седмокласниците.

Преди минути в Министерството на образованието беше изтеглен изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит по избор. Опитът през годините показва, че английският език и географията са най-често избираните предмети за втората матура.

Тази година най-много са решили да държат матура по биология, следват английски език и география. 

Какво показват резултатите от средния успех на учениците за изминалата година по области?

Езиковите и математическите гимназии в  Плевенска област дават най-добро образование в България - така излиза от изчисления среден успех на зрелостниците в цялата страна. Средният успех на дванадесетокласниците там е ”отличен 5.55”. В област Търговище резултатът в средните общообразователни училища е с половин единица по-нисък. 

Едни от най-ниските оценки от дипломи за средно образование и в профилираните (5.07), и в професионалните гимназии (4.06), и в СОУ-тата (4.37) са в Разград. Професионалните училища традиционно са доста по-назад по оценки на възпитаниците си, където най-високият среден успех принадлежи на Монтана - 4.66. Това показва регистърът на дипломите за средно образование на просветното министерство за 2016 г. 

Резултатите показват, че профилираното обучение у нас да държи челните позиции и носи много добър, а в най-добрите гимназии - и отличен успех на възпитаниците си, докато средните общообразователни училища едва могат да се похвалят с достигане на  "много добър 5". За трета поредна година профилираните гимназии в Плевен са абсолютни лидери по успех от дипломите за средно образование. През 2014 г. средната оценка на завършилите средно образование в областта е била 5.65, през 2015 г. тя спада до 5.47, а през 2016 г. се покачва леко до "отличен 5.55". Пазарджишките и софийските ученици от профилирани гимназии са показали втори по успех резултати - 5.42. На трето място следват кърджалийските зрелостници от езиковите и математическите гимназии със среден успех 5.38, които през м.г. са делили първото място с плевенчани. С доста добри резултати могат да се похвалят и профилираните училища от Търговище (5.37), Пловдив (5.33) и Видин (5.33), които са съответно на 4-та и 5-а позиция. 
Най-зле се представят учениците от езиковите и математическите школа в областите Смолян, Разград, Перник, Сливен и Шумен с оценки между 5.06 до 5.09. 

И най-ниските резултати на профилираните гимназии обаче са по-високи от най-високите средни оценки в СОУ-тата. От този вид училища най-добре се представят средните училища в Търговище, постигнали оценка 5.01. Втори по успех - с оценка 4.99 - са младежите от средните училища в Русе. На второ и трето място по успех на зрелостниците, както и миналата година, са съответно плевенските (4.92) и смолянските СОУ-та (4.87), а петата позиция е за областите София и Хасково (4.82). 

Столичните ученици пък слизат от второто място, постигнато през м.г. Благоевград и Кърджали, които през 2015 г. бяха на пето място по успех, през 2016-а изобщо не присъстват в топ 5. В края на класацията по успех продължават да стоят младежите от СОУ-тата от Разград - 4.37. Следващите на дъното са учениците от Варна (4.44) и Бургас (4.47), които и предишната година бяха с най-ниските резултати.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.