Великобритания може да напусне ЕС без преговори как "Брекзит" да се случи по приемлив и да двете страни начин, ако останалите страни членки не се откажат от финансови претенции към Лондон. Това е заявил министърът по "Брекзит" Дейвид Дейвис в интервю за "Сънди таймс", предадоха световните новинарски агенции.

Според министър Дейвис Брюксел трябва да се откаже от идеята Великобритания да плати на ЕС между 60 и 100 млрд. евро като условие за преговори за търговските отношения след напускането на ЕС. За властите в Лондон обаче тези претенции са неприемливи и настояването по тях може да направи така, че Великобритания да напусне преговорите за "Брекзит". 

Датата за старт на преговорите за "Брекзит" още не е фиксирана, но се очаква началото да е на 19 юни. Забавянето е и заради предстоящите на Острова извънредни парламентарни избори на 8 юни, предизвикати от премиерката Тереза Мей.

Лидери на ЕС са заявявали, че британците ще трябва да платят 60 млрд. евро по вече поети ангажименти към бюджета и програми на ЕС, а "Файненшъл таймс" написа, че не е изключено тези претенции да достигнат 100 млрд. евро.

Според Дейвис дори 1 млрд. евро са "твърде много пари" за правителството в Лондон. Премиерът Тереза Мей е казвала, че при изчисляване на сумата за Брекзит "трябва да се вземат предвид и парите, които вече сме платили в миналото" и че останалите в ЕС трябва да платят милиарди евро за британския дял в Европейската инвестиционна банка и други проекти.