Фирмата, построила т.нар. "морски сарай" край Росенец, Бургас, който се свързва с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е новият наемател на плажа "Росенец-Север". Това става ясно от заповед на министърката на туризма Николина Ангелкова от 16 май, публикувана в сайта на ведомството. Че именно "Хермес Солар" ООД е компанията зад прословутия имот, разкри сайтът "Биволъ" след началото на строежа през лятото на 2014 г. Имението бе завършено миналата година.

370-метровата брегова линия и плажна ивица "Росенец-Север" с площ от 9 226 кв. метра се отдават под наем срещу сумата от 48 000 лв. годишна цена на "Хермес солар". Компанията, която преди 2014 г. е била собственост на секретарката на покойния административен секретар на Доган - Ахмед Емин, "печели" търга с тайно наддаване за плажа на втора стъпка - след като класираната на първо място фирма се отказва, става ясно от заповедта на Ангелкова.

От документа не се разбира какви са причините "Томи-Ар" ЕООД да не пожелае да управлява плажа тази година - отказът е бил депозиран писмено в Министерството на туризма два дни, след като печели търга и е издадена заповед и за това. Справка показва, че и в предишни години именно тази компания е печелила търговете и е оперирала на плажа. Така е било до миналото лято.

От фирмата казаха пред "Клуб Z", че няма да коментират мотивите си да се откажат от спечеления търг и препратиха въпросите ни към Министерството на туризма.

От документа, подписан от Ангелова, се разбира, че след като на 2 май тази година служебният министър със своя заповед определя "Томи - Ар" за победител в тайното наддаване сред 5 фирми участнички, компанията не внася наемната цена, което се смята за отказ от сключване на договор. Предложената сума е била 50 060 лв. с ДДС годишно, а задължението на фирмата - да предлага ползване на чадър и шезлог на плажуващите на цена до 7 лв. за всяка плажна мебел. 

С новата заповед, ако бъде подписан договор с "Хермес солар", чадър и шезлог на плажа "Росенец-север" ще струват до 10 лв. за всяко от съоръженията - това е била ценовата оферта на класиралата се втора на наддаването фирма, обявена за печеливша сега.

Самата история на "Хермес солар", която иначе произвежда соларни панели, е любопитна. Компанията е учредена в началото на 2011 г. в София и сред акционерите е Хайрие Хаджийска. Това е дамата, която е работила с Ахмед Емин до самоубийството му през 2008 г. Компанията има кредити от КТБ. Според публикация от края на 2014 г. в блога "Финансови смислици" на Мирослав Иванов задълженията на компанията към банката са били погасени със заем от Първа инвестиционна банка. 
Строежът на т.нар. морски сарай започва през 2014 г., а малко преди това в собствеността на "Хермес Солар" настъпват промени - трима от акционерите, в това число и Хаджийска, заедно с брат си, вече не са част от компанията, а и досега управител и мажоритарен акционер е Снежана Карова. Тя е дъщеря на Kарамфил Каров, председател на общинския съвет в Девин (2011 - 2015 г.) и ръководител на местната структура на ДПС. В компанията остава един от предишните й акционери - руският гражданин Георгий Серопян.