"Газпром" още не се е разминал с опасността от европейска антимонополна глоба, но Брюксел смята, че сделката, която компанията предложи, за да я избегне, би била изгодна за бизнеса и за потребителите в ЕС, каза днес еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Докато бъде взето решение, по принцип, всичко е възможно", каза тя на пресконференция. "Но ние показахме, че намираме, че може да е полезно за участниците на пазара, потребителите, следователно - гражданите, ако получим достатъчно детайлни ангажименти от "Газпром". 

Руската компания е изправена пред избор - или да плати глоба за нарушение на европейските правила за конкуренцията, или да сключи споразумение за ново пазарно поведение, което може да доведе до глоба, само ако тя го наруши.

Не е възможно обаче ЕС да глоби "Газпром" за нарушенията му в миналото и да сключи сделка за в бъдеще, каза Вестагер.

През март "Газпром" предложи по-ниски цени на газа за България и за Централна и Източна Европа, както и да не търси от страната ни компенсации за спрения проект "Южен поток", за да избегне антимонополна глоба от ЕС. 

Комисията покани заинтересованите страни, включително България, да дадат становища по представени от "Газпром" ангажименти в отговор на антимонополно европейско разследване. Службите на Комисията още разглеждат становищата, каза Вестагер, въздържайки се от коментар по тях.

През април м. г. комисията изпрати на "Газпром" предварително становище, че той нарушава антитръстовите правила на ЕС след разследване, което установи, че руският монопол налага необосновани ограничения и цени на клиентите си в Централна и Източна Европа.