Правозащитници и културтрегери в Русия обявиха, че са крайно обезпокоени от поредния успех на "група общественици" в областта на забраните в сферата на културата. В случая - отмяната на концерта на Мерилин Менсън в Новосибирст.

Лидерът на правозащитния център "Сова" Александар Верховски заяви на пресконференция, че властите удовлетворяват все по-често призивите за спиране на културни събития. Той каза, че ако тези тенденции продължат, накрая картината ще бъде "много печална". 

Видях протестиращите срещу Менсън - това са православни старци. Събрали се, чули песен-две на Менсън и стигнали до извода, че трябва да ги спрат. Но те няма да се ограничат с Менсън, а ще продължат, заяви Верховски.

В същото време в Москва "православни активисти" бомбардираха с яйца групата на Менсън.

На свой ред членът на Съвета по правата на човека при президента, културологът Даниил Дондурей, изрази опасение, че с тези темпове скоро "казаците ще решават каква изложба може да бъде показана в Ермитажа". "И тогава?", зададе риторичен въпрос той. И сам си отговори - такива забранителни мерки водят само по "пътя на тоталната изолация". Дондурей смята, че забраните само ще доведат до снижаване на интелектуалното развитие на руснаците.

Самият Менсън коментира хладнокръвно и в характерния си стил ситуацията около концертите му в Русия и отхвърли обвиненията за пропаганда на хомосексуализъм и оскърбление на чувствата на вярващите.

"Мога да кажа, че няма нужда някой да се съмнява в моята ориентация. Да, аз не се страхувам да да изглеждам като жена, но това никак не е свързано с хомосексуалност. Аз съм най-обикновен мъж. Аз също ползвам нож и вилица. Но не за любовна утеха, а за хранене. А колкото до секса, извинете, но това си е моя лична работа. Не правя секс пред публика", каза музикантът в интервю за руското издание на Rolling Stone"Някои мъже може да си помислят, че приличам на гей, но това е нормално. А аз всъщност съм нормален човек в образа на лошо момче", заяви музикантът.

А по повод "оскърбяването на чувствата на вярващите" Мерилин Менсън поясни, че е учил в християнско училище и може да води дискусии по всякакви религиозни теми. "Аз съм човек с широки възгледи, с широк мироглед. И съм много толерантен към вярващите хора. Никога не съм ги оскърбявал. Ето например: никога не съм ритал римския папа в топките и не съм го наричал задник... Засега."