Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

“Радвам се да ви приветствам в Берлин само ден след като встъпихте в длъжност”, заяви тази вечер германската канцлерка Ангела Меркел на съвместна пресконференция в канцлерството с новия френски президент Манюел Макрон.

“За Германия и Франция моментът е исторически”, допълни Макрон.

След като държавният глава на Франция беше посрещнат с военни почести, Меркел и гостът разговаряха над час и половина на четири очи.

И двамата бяха категорични, че ще поддържат близки отношения и ще посветят силите си на единението на Европейския съюз. Берлин и Париж ще дават нови импулси за запазване и надграждане на едно европейско съкровище – мир, разбирателство и благоденствие на континента.

Меркел и Макрон обявиха разработването на нова пътна карта (Road Map) за европейски проекти в целия ЕС, както и в Еврозоната. За целта след парламентарните избори във Франция ще се проведе съвместен френско-германски съвет през юли с участието на ключови министри от двете страни.

“Ние можем да предадем нова динамика на процесите в ЕС. Германия може да е добре само ако и това е така в Европа. А Европа може да е добре единствено с една мощна Франция”, заяви Меркел.

На въпрос дали взаимните отношения могат да бъдат рестартирани и да се достигне такава близост между Франция и Германия, каквато е имало по времето на Дьо Гол и Конрад Аденауер, на Митеран и Кол, на Жискар д’Естен и Хелмут Шмит, отговорът и на двамата беше: "Да!"

Макрон говори и за коренни реформи във Франция. През изминалите 30 години страната му не се е справила с масовата безработица.

"Това ще е сред основните цели на новото френско правителство", заяви Макрон и допълни, че утре ще обяви състава на френския кабинет.

Френският президент отново подчерта, че Франция и Германия ще си сътрудничат тясно, за да спрат похода на популистите в Европа. Това вече се удало на Холандия и Франция.

"Нашите отношения се нуждаят от повече доверие и конкретни резултати. От това зависи и успехът на Европейския съюз", подчерта Макрон и обеща на Меркел: "Аз ще бъда открит, прям и конструктивен партньор."

От своя страна канцлерката обеща на новия си партньор в Париж доверие, приятелство и тясно сътрудничество.

И Меркел, и Макрон обявиха готовност за модернизиране на ЕС и за разумна промяна на договорите.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.