Християндемократическият съюз (ХДС) печели днешните парламентарни избори в ключовата федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, сочат първите прогнозни резултати след затварянето на избирателните секции в 18 ч. место време, час по-късно наше. Така новият премиер в Дюселдорф ще е човекът на Ангела Меркел - Армин Лашет.

ХДС печели 34,4 на сто подкрепа, Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – 30,6 на сто. Трета политическа сила са либералите от Свободната демократическа партия – 11,9%, следва ги евроскептичната партия "Алтернатива за Германия" – 7,6 %, Съюз90/Зелени събраха едва 6% подкрепа, крайната левица (посткомунистите от бившата ГДР) – 5 на сто.

Избирателната активност е 66 на сто при 59,6 на сто на предишния вот.

Днешният резултат е най-лошият за ГДСП на парламентарни избори в Северен Рейн-Вестфалия, където само с едно изключение тази партия беше на власт от 1965 г.

Неслучайно в Германия наричат парламентарния вот в тази федерална провинция “малките избори за Бундестаг”. Резултатът е индикатор какъв ще е изходът при националните парламентарни избори. При най-многолюдната федерална провинция с население от 18 милиона души Северен Рейн-Вестфалия 13,1 милиона са имащите право на глас, което е над една пета от всички изибратели във ФРГ.

Армин Лашет е бъдещият премиер на Северен Рейн-Вестфалия.

Изборният резултат е поражение и за кандидата за канцлер на социалдемократите Мартин Шулц. Самият той е от тази федерална провинция – роден е в Хелрат, сега Ешвайлер, а от 1987 до 1998 г. е бил кмет на Вюрзелен. И не само това. Той активно участва в предизборната битка, така загубата е и за него. След  първоначалния му оптимистичен старт като кандидат за правителствен ръководител еуфорията вече е в заник.

Ханелоре Крафт (55 г.), която управлява от 2010 г. начело на червено-зелена коалиция в Дюселдорф, оповести, че признава поражението си и се оттегля като председателка на ГДСП в Северен Рейн-Вестфалия.

Днешният вот е трета победа за ХДС през тази година. Преди седмица, на 7 май, партията на Меркел спечели 32 на сто от бюлетините, или с близо 5% повече от социалдемократите на изборите във федерална провинция Шлезвиг-Холщайн.

При вота в Саарланд, проведен на 26 март, ХДС беше подкрепен от 40,7 на сто от избирателите при 29,6 за социалдемократите.

Така ХДС е на път да спечели и федералните общи избори, насрочени за 24 септември т. г. Ангела Меркел е с реален шанс за четвърти пореден канцлерски мандат.