Руската рубла ще отслабне през лятото, прогнозира отново министърът на икономическото развитие Максим Орешкин, цитиран от "Россия 24".
Вносът на стоки нараства с около 20-25% от началото на годината.

"Ако тенденцията се запази и през летните месеци, ще има сериозен дефицит по текущата сметка, което допълнително ще девалвира валутата", коментира Орешкин.

През юли и август предстои плащането на дивиденти на руски компании към чуждестранни акционери и така търсенето на валута ще се увеличи значително, което също ще допринесе за отслабването на рублата. 

"Курсът ще се занижи през второто и третото тримесечие на 2017 г. заради сезонните фактори, които влияят на платежния баланс", допълни Орешкин.

Очакванията на икономическото министерство са котировките в идните месеци да са около 63-64 рубли за долар. В оптимистичния за тях сценарий до края на 2018 г. рублата ще отслабне до 70,8 за долар. Целевата макропрогноза предвижда курсът да завърши годината на 68 рубли, а 2018-а- на 70,3 рубли.

Девалвацията на рублата понастощем е национална политика, чрез която властите смятат, че ще постигнат балансиран федерален бюджет. 
За целта обаче цената на петрола трябва да е поне 76 долара за барел.  В момента той е малко над 48 долара, а пазарът е в ситуация на изчакване преди 25 май, когато е срещата на ОПЕК. 

Тогава организацията ще реши дали да удължи споразумението за свиване на добива и след края на юни.

"На руския пазар в момента цари относително спокойствие. Може би дори рублата ще актуализира своя максимум спрямо долара, а след това ще полетим с песни и танци. През 2017 г. ще видим 97 рубли за долар. Това е само началото на концерта. След това  125 рубли, а до края 2019 г. можем да се очакваме и 500 рубли за долар. Сега навлизаме в мощна рецесия, в сравнение с която периодът 2007-2008 г. е цветя и рози", коментира финансовият анализатор Степан Демура. 

Той "благодари" за политиката на гуверньорката на Централната банка на Русия Елвира Набиулина, чиято дипломна работа, апропо, е  „Критика на Западната икономическа теория“.