Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Срокът за застрояване на Черноморското крайбрежие от собственици на земеделски имоти може да бъде удължен с три години. Това предвиждат промени в Закона за опазване на земеделските земи, които бяха внесени от депутата от „Обединените патриоти“ Йордан Апостолов и група народни представители, сред които Менда Стоянова и Десислава Танева от ГЕРБ. 

Става въпрос за земеделски земи с променено предназначение на урегулирани поземлени имоти, в които може да се строи. 
През 2011 г. парламентът определи 6-годишен срок, в който собствениците могат да осъществят инвестиционните си намерения. След изтичането му се връща предишният статут и земята отново става земеделска. В момента по закон този срок изтича на 24 май 2017 г., а депутатите искат да го удължат до 2020 г.

Според Апостолов това до известна степен ще овъзмезди стотици дребни собственици и семейства, които се „наказват за това, че не са предприели икономическа активност в период на жестока икономическа криза, главоломен спад на доходите и приемането на законодателни промени, обслужващи необществен интерес“.

В мотивите към новия законопроект е записано още, че „при преотреждането на земеделски имоти в урбанизирани територии до 2011 г. никой от дребните собственици не е знаел, че вложените от него средства ще бъдат санкционирани със задна дата от законодателя с определен срок."

Според природозащитници обаче зад грижата за дребните собственици се крият интереси на крупни инвеститори. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.