Изострящата се конкуренция между банките ще свали лихвите по кредитите за домакинствата с 1,3 процентни пункта (пр.п) и през 2018 г. те ще са средно 6,9%. При заемите за бизнеса намалението ще е с около 0,5 пр.п до 4,2 на сто. Това показва анализ на Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, представен на годишната конференция на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която се провежда в Кипър.

Средните лихви ще ударят дъното през 2018 г. и от следващата година ще започнат да се оттласкват нагоре. Тенденцията на увеличение ще продължи поне до 2022 г., когато нивата ще са съответно 7,7% за домакинствата и 4,7% за корпорациите. Когато процесът на нормализация на лихвите в еврозоната приключи, средните нива у нас вероятно ще се окажат не много по-високи от тези в момента. По-нататъшно намаление на лихвите по депозитите обаче е невъзможно“, коментира Павлов. 

Обемът на банковите кредити в България през тази година ще се увеличи с 3,5% до почти 53 млрд. лв., а през 2018 г. ще запише ръст от 4,8% до 55,5 млрд. лв. 
Πpи oчaĸвaния зa иĸoнoмичecĸи pacтeж oт cъoтвeтнo 3,9 нa cтo и 3,6 нa cтo зa cъщия пepиoд тoвa oзнaчaвa, чe нapacтвaнeтo нa зaeмитe щe изпpeвapи pъcтa нa Бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт (БBΠ) за пръв път oт нaчaлoтo нa финaнcoвaтa ĸpизa пpeз 2008 г.

„Повече кредити от банките ще теглят домакинствата и малките и средни фирми. Големи корпорации все още ще се въздържат от нови задължения, най-вече защото разполагат със свободни пари, а и ползват финансиране от компаниите майки при по-изгодни лихви“, отбелязва Павлов.

Нарастването на депозитите през тази година ще бъде 5,7 на сто (до 73,860 млрд. лева) и 5,6 на сто през следващата година (до почти 78 млрд. лева).
Paзмepът нa ĸpeдититe e c нaд 20 милиapдa пo-мaлъĸ и пpeз 2017 г. ce oчaĸвa тe дa нapacнaт дo oбщo 52,9 милиapдa лeвa, a пpeз 2018 г. - дo 55,5 милиapдa лeвa.

С доближаването на икономиката до пълна заетост инфлацията ще започне да се увеличава.

Банките ще трябва да се преориентират към известно увеличение на лихвите по депозитите, за да запазят стимулите за спестяване, като предотвратят появата на отрицателни реални лихви по срочните депозити превишаващи 1% годишно. 

Ключово влияние върху траекторията на лихвите ще има и политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). Нормализацията на лихвите в еврозоната ще се пренася автоматично в българското стопанство, чрез лихвите на междубанковия пазар на депозити, които са елемент от цената на повечето кредити отпускани у нас“, посочва Павлов.

Докато печалбата на банките в България преди данъци е била 1,406 млрд. лева през 2016 година, то през 2017 г. тя ще падне до 1,191 млрд. лева и до 1,185 млрд. лева през 2018 година, се казва в анализа.