Треска от идеи за промени в изборното законодателство явно започва в парламента - ден, след като ГЕРБ внесоха законопроект за въвеждане на мажоритарен вот, депутат от "Воля" обяви, че гражданите без основно образование не трябва да имат право на глас.

Става въпрос за Андон Дончев, влязъл като депутат от партията на Веселин Марешки от Варна. Той бе избран днес за председател на Комисията политиките за българите в чужбина. Логично, журналисти в кулоарите на парламента го разпитаха за плановете му за сънародниците ни зад граница.

Той посочи, че иска да помогне на българите в чужбина, "които споделят и нашата религия" за по-лесно получаване на българско гражданство, но заяви, че назначението му като председател е изненада за него и ще му трябва повече време, за да се подготви да коментира в подробности. На въпрос на журналистка какво мисли за идеята съгражданите ни зад граница да не гласуват, той отбеляза:

"Категорично смятам, че българите имат право да гласуват в чужбина. Моето виждане е доста различно от всичко дотук предлагано - аз бих ограничил правото на глас на неграмотните хора, които са нарушили Конституцията и нямат основно образование."

Следващите въпроси дойдоха от Клуб Z:

- Говорите за образователен ценз?

- Образователен ценз за хора без основно образование, разясни Дончев.

- Знаете ли друга държава в света, в която има подобен ценз?

- Не знам дали има друга такава държава...

- Смятате ли, че България трябва да приеме нещо такова, когато няма демокрация с подобна практика по света?

- За мен хората, които нямат основно образование, са нарушили българската конституцията...

- ... те са нарушили конституцията като деца.

- Имали са възможност, всички хора според конституцията са длъжни да завършат основно образование, те имат възможност и като недеца да го завършат това образование.

- Тоест смятате, че след като деца не са успели да получат това образование, държавата трябва след това да ги наказва като възрастни, защото не е успяла да ги образова, когато са били деца?

- Не, вижте, позицията ми е следната - за всяко нещо, когато човек взема някакво решение, от което зависи неговата съдба, но и съдбата на другите, този трябва да осъзнава какво прави.

- Извинете, до каква възраст образованието е задължително?

- До каква възраст?

- Да, според Конституцията.

- Според конституцията основното образование е задължително, не знам да има ценз за възраст....

- Образованието е задължително до 16-годишна възраст (чл. 53, ал. 2). До тази възраст човек не може да взима решения за себе си, решения за него взимат родителите му. Как той носи после отговорност за тези решения, които не е можел да вземе сам?

- Аз ви казвам, че съм съгласен хора без основно образование също да гласуват, стига в последствие да положат някакъв основен изпит, за да се види, че могат да четат и да гласуват. Защото в момента има хора, които ходят до гласуват с канапчета.

Народният представител уточни, че това е лична позиция, а не на партия "Воля". 

Освен че не познава конституцията, г-н Дончев може би не си дава сметка, че според социологическите проучвания на "Галъп" за профила на гласовоподавателите на различните партии, сред избирателите на "Воля" на изборите са и около 5600 души с основно или по-ниско образование. Всички те са нарушили Конституцията. Това значи, че част от тези хора биха загубили избирателните си права, ако идеите на г-н Дончев бъдат реализирани...