Българската икономика ще се развива с едни от най-бързите темпове в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това прогнозираха икономистите от УниКредит България по време на годишната конференция на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която в момента се провежда в Кипър. 
Експертите предвиждат, че ръстът на БВП през 2017 г. ще достигне 3,9%. Очакванията са доста по-оптимистични от пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите, в която е записан ръст от 3 на сто. 

"За пръв път от 2008 г. насам всички икономики от ЦИЕ ще се придвижват напред и то със стабилни темпове. В повечето държави дори се отчита ръст на БВП над 3%, а средното ниво за 2017 г. Е 2,1 на сто“, коментират икономистите, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

Банковият сектор в ЦИЕ е печеливш във всички страни и се представя по-добре като рентабилност и печалби спрямо сектора в Западна Европа.
През тази година основният фокус на банките ще бъде намаляване на разходите и преминаване към дигитално банкиране. 

Това ще доведе до ще има съкращаване на персонал и закриване на офиси. Тенденцията ще засегне и България, въпреки че е е много под средните нива за Европа. 

Едва около 8% от потребителите у нас, които са имали достъп до интернет през последните три месеца, използват онлайн банкиране. За сравнение средно в ЦИЕ този процент е 60. Непосредствено преди нас в края на класацията са Румъния (8%), Русия (13%), Турция (35%) и Гърция (30%)/.

На другия полюс са Холандия, Бенелюкс и Балтийските републики. Първенци са холандците – над 90 на сто от тях ползват интернет банкиране.