Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Пълна 360-градусова панорамна снимка на Багнолдските дюни на Марс публикува вчера NASA. 

115-те индивидуални кадъра, нужни за панорамата са дело на камерата Mastcam, закачена за марсохода "Кюриосити". През последните няколко месеца - от февруари от април - той изследва четири различни места по повърхността на Червената планета, където се намират специфичните линеарни дюни. През 2015 г. и 2016 г. "Кюриосити" изследваше основно дюните с форма на полумесец, като крайната цел е да се сравнят двата вида активни дюни.

Те са първите, оглеждани от толкова близо на планета, различна от Земята. Активни дюни са тези, чиято форма постоянно се променя от ветровете на повърхността на планетата. Сред ключовите въпроси е как точно вятъра ги оформя в специфичните им форми, и дали ги сортира по начин, който влияе на разпределението на различни минерали в марсианския пясък.

Тук можете да видите пълната панорама. Цветовете в нея са балансирани, така че да приличат на пясък и камъни под дневното слънце на Земята. Кадрите са направени между 24 и 27 март тази година.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.