Министърът на икономиката (2009-2012) в правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков очаква неизбежно поскъпване на тока, но и то според него няма да бъде достатъчно, за да се покрият огромните задължения на Националната електрическа компания (НЕК). Вчера председателят на ДКЕВР Боян Боев обяви, че задълженията на държавната фирма вече са достигнали 2,9 млрд. лева и повече от половината от тях трябва да бъдат компенсирани през сметките за ток.

"Можеха да вдигнат цените двойно и тогава щеше да им излезе сметката, но не твърдя, че това е решението. Дефицит от порядъка на 4 милиарда няма как да бъде покрит от сметките", каза Трайков пред Нова телевизия. 

Бившият министър определи политиката на настоящето правителство като "глупава и лицемерна". И даде пример с намаляването на цената на тока за населението и едновременно с това повишаване на цената на въглищата за "Мини Марица Изток", което още повече е увеличило дефицита.

"Подкупват се миньорите от едната страна, подкупват се гласоподавателите от друга", описа ситуацията Трайков.

Бившият министър на ГЕРБ, а сега член на Гражданския съвет на Реформаторския блок, не изключи тези темпове на покриването на разходите да доведат и до технически проблеми в системата, т.е. аварии.

"Няма да останем без ток. Поне не за дълго", намекна той.

Трайчо Трайков каза, че винаги ДКЕВР се е съобразявал с желанието на правителството, но "такова нещо като сега никога не е имало". Само през последната година дълговете на НЕК са били повече отколкото за предишните пет години.