Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От 3 до 6 на сто се увеличават учителските заплати според подписания днес Колективен трудов договор между просветната министърка Анелия Клисарова, работодателските организации и синдикатите.

Според  договора от 1 септември 2014 г. се променят минималните основни заплати на учителите, педагогическите специалисти, на директорите и помощник-директорите. Младши учител, учител, педагогически съветник, ресурсен учител и възпитател ще получават стартова заплата не по-ниска от 530 лв., старши учител и старши възпитател – 555 лв.,  главен учител и главен възпитател – 590 лв., помощник-директор – 630 лв., а директор на училища, детски градини и обслужващи звена – 680 лв. Увеличението на стартовите учителски заплати  от 3 до 6 % ще се приложи след влизане в сила на съответните актове на Министерския съвет.

Нов момент в договора е и правото на учителите при излизане в пенсия да получават 8 брутни месечни заплати, а не както досега 6 възнаграждения. От това право могат да се ползват преподаватели с най-малко 10-годишен трудов стаж в едно училище. При закриване на учебно заведение преподавателите ще получават обезщетение в размер на 2 брутни месечни заплати.

Транспортните разноски на пътуващите учители ще трябва да се поемат от работодателя в размер на 85% от стойността на абонаментните карти или на билетите.

Не по-малко от 85 лв. върху заплатата ще получават преподавателите с научна степен „доктор“, а „доктор на науките“ – не по-малко от 100 лв. допълнително.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.