От 9 ч местно време в Хановер тече една от най-големите евакуации в Германия след края на Втората световна война. 50 000 души трябва да напуснат жилищата си заради страховита находка в три съседни квартала на столицата на федералната провинция Долна Саксония – Фаренвалд, Лист и Северен. 

Властите съобщават за открити с помощта на сателитни снимки авиобомби от войната на строителни площадки, но не уточняват бройката. Според изтекла в медиите информация става въпрос за 5 или дори 13 бомби.

Очаква се тяхното обезопасяване да започне днес следобед и да приключи довечера.

Градската управа обяви, че за всички засегнати от евакуацията граждани се предоставя възможност за безплатно посещение на музеи, кина, изложби и спортни събития. За децата са организирани игри, както и съответни програми за възрастни от домове за стари хора. Те бяха евакуирани още в петък.

Пътуващи по железницата са предупредени за сериозни затруднения. Влаковете няма да спират на Централна гара, а ще пътуват по обходен маршрут до Волсбург, Лерте, Вунсдорф и Панаирния град на Хановер. След това се пердоставят автобуси, но и те няма да спират в кварталите, където е локализирана зловещата находка. 

Подобна мащабна евакуация имаше през декември 2016 г. Тогава също поради открита авиобомба в баварския град Аугсбург бяха евакуирани 54 000 души.