"Към всички бивши и настоящи български военни, офицери, сержанти, матроси и войници, искам да се обърна с едно пожелание - нека да бъдат горди ,че са български войници, нека не се притесняват от трудностите, с които се сблъскваме. Лесно е да служиш в една войска като на нашите съюзници, в която всичко е уредено. Истинско геройство е да служиш във войска като нашата."

С тези думи Красимир Каракачанов поздрави българската армия в първото си интервю като министър на отбраната в ефира на Нова телевизия.

Като първи стъпки, които ще предприеме като министър, вицепремиерът посочи закупуването на ново въоръжение и модернизация на армията, както и подобрения в социалната сфера - социални придобивки и заплащането на българските военнослужещи.

На въпрос дали е запознат с проблемите на армията, Каракачанов отбеляза, че като депутат винаги е работил в парламентарните комисии по отбрана и национална сигурност. Но призна, че е едно да контролираш министерството през комисия, друго - да си начело.

"В програмата за управление е записано - военно обучение за училищата, доброволната служба, и разработване на проектите, свързани с наборната военна служба. Необходима е българската младеж да бъде подготвена и възпитана по един патриотичен начин да защитава отечеството", отбеляза той основните приоритети на коалицията ГЕРБ-ОП.

На въпрос за скептицизма към връщането на задължителната казарма, Каракачанов отсече:

"Не са важни тези, които са скептични, а тези, които вярват и вървят с нас."

Според него в момента няма проблеми със сигурността по границата, тъй като до този момент сезонът не е бил подходящ за големи маси бежанци, а и Турция е задържала повечето, за да не "дразни Европа" във връзка с провеждането на референдума, който даде изключителни нови правомощия на Реджеп Ердоган.

На въпрос дали одобрява решението на служебното правителство да поръча 8 изтребители от Швеция, новият министър отбеляза:

"Това е въпрос, който трябва тепърва да бъде обсъден в министерството и в парламента. Да не забравяме, че освен авиация има флот, а и българска пехота. Тя последните 25 години е пренебрегвана, и се нуждае от специално внимание, отношение и финансиране, разбира се."

На финала Каракачанов отбеляза важен факт, който да не забравяме на днешния празник:

"Благодарение на българската армия се съхрани българската държава, и в момента България съществува на картата на Европа като суверенна, независима държава и член на Европейския съюз."