Ако бъде избран, кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон ще се присъедини към политическото семейство на европейските либерали - Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

Това е споделил пред "Соар" анонимен източник от партията, чиято политическа група в Европейския парламент оглавява бившият министър-председател на Белгия Ги Верхофстад.

Междувременно предишният белгийски министър председател Елио ди Рупо, сега лидер на социалистите, призова французите да гласуват за Макрон на балотажа в неделя. 

"Френски приятели, спрете Льо Пен", написа той в туитър, споменавайки крайнодясната съперничка на Макрон. "Заради Франция, Европа и заради нас гласувайте за Емаюел Макрон. След това можем да дебатираме съвсем свободно."

Дуелът Макрон - Льо Пен безпрецедентно изхвърли от балотажа традиционните левица и десница. Сондажите предсказват победа на Макрон с около 60 на 40 на сто от гласовете, но социолозите предупреждават, че има рискове за бившия министър на икономиката в правителството на отиващия си социалистически президент Франсоа Оланд.

В края на мандата му Макрон подаде оставка, за да основе свое движение, което успя да консолидира значителна част от непопулисткия и либерален протестен вот.

На първия тур той взе 24,01 на сто от гласовете при 21,30 на сто за Льо Пен.