На 14 октомври 2% от населението на Земята просто изчезва, без да остави никаква следа. 140 милиона души от всякаква възраст, пол и произход буквално се изпаряват. Без логично обяснение. 3 години след трагедията, наречена „Внезапното заминаване", всеки се справя с живота и скръбта по свой начин.

Така започва новият голям сериал на HBO „Останалите" (The Leftovers), чиято българска премиера е на 30 юни от 22.05 чНай-новият проект на телевизията, успешно заместваща блокбастърясалото кино в последно време (и за нормалните зрители, и за много качествени актьори), е базиран на едноименната книга на Том Перота от 2011 г. Въпреки паралелите с някои библейски мотиви, всъщност романът е вдъхновен от атентата на 11 септември, след който всички са убедени, че животът вече никога няма да е същият.

И кой мислите е сценарист, продуцент и автор на идеята на "Останалите"? Един от хората зад мегахита „Изгубени" (Lost) Деймън Линделоф. Това е и първи негов телевизионен проект след края на "Изгубени".

Ето вократце за какво става дума:

Централното събитие в "Останалите" засяга целия свят, но сюжетът на 10-те епизода от първия сезон се фокусира върху малко нюйоркско предградие. Жителите на измисления Мейпълтън неуспешно се мъчат да се справят с шока от изчезването на техни близки и приятели. Част от тях стават членове на нова секта - движението на „Виновните". Хората от тази общност ходят облечени в бяло, не говорят и пушат цигари – което приемат като акт на разпространение на тяхната вяра. „Виновните“ не са агресивни, но тяхната поява буди агресията на околните. 

За част от жителите на Мейпълтън сектата е начинът да намерят себе си след трагедията и да избягат от действителността. Страх, скръб и отчаяние взимат връх в Мейпълтън, а насилието зачестява. Проблемите се стоварват върху шефа на полицията в Мейпълтън, който се опитва да продължи по нормален начин живота си и да не се поддава на множеството теории за

Джъстин Теру като Кевин Гарви - красив и объркан.

„Внезапното заминаване". Това е Кевин Гарви – ролята е поверена на Джъстин Теру („Мълхоланд драйв", „Американски психар") - полицейски шеф и баща на две деца, опитващ се да запази мира в драматично промененото му обкръжение.

Джил Гарви (Маргарет Куили) е 17-годишна бунтарка с проблеми в училището, с момчетата, с баща си, с разбитото си семейство. И единственото, което може да направи е да се преструва, че не ѝ пука. Брат ѝ Том (Крис Зилка) вижда в изчезването на хората знак за пробуждане. Той напуска колежа си и семейството си и заминава да търси нещо, в което да вярва. Том е изправен пред конфликта между сектата на „Виновните“ и жителите на града. 

Кристофър Екълстън („Тор", „Другите", „Елизабет") е свещеникът Мат Джеймисън, решил да просветли жителите на града за изчезналите, дори с цената на брутални разкрития. Неговата цел е да покаже, че изчезналите не са били добри хора, които Бог е приел при себе си. Джеймисън е единственият човек в Мейпълтън, който никога не губи вярата си. Интригуваща роля е дадена и на красивата Лив Тайлър („Властелинът на пръстените"). 

Американската премиера на The Leftovers е в неделя, 29 юни, а по българския HBO, както казахме, ще бъде излъчена в понеделник от 22.05 ч. Всички епизоди могат да се гледат още в понеделник в HBOGO.bg, където първият епизод ще бъде свободен за гледане и без регистрация.