Взехме назаем заглавието от чудесната книга на Кърт Вонегът поради две причини: първо, събитието е наистина в Маймунарника, в Борисовата градина; и второ, след като политиците пак ни направиха на маймуни, най-логично е да отидем там, където тях ги няма. А именно - в Маймунарника, защото в него политик няма да влезе. Защо? Защото няма далавера, а само хубави филми.

Веднъж седмично – всеки понеделник от 30 юни до 1 септември, в Маймунарника ще има кино на открито. Програмата е съставена от заглавия, представяни в рамките на София Филм Фест (СФФ). Второто издание на феста стартира в 21 ч. в понеделник с едно шокиращо мото – „Забрави за любовта!” 

Но не защото окончателно разлюбихме Станишев, Пеевски и шайката им (те пък да не би да са ни обичали някога?) Просто е време за среща с провокативния, антидогматичния, разкрепостения Ларс фон Триер, чийто филм „Нимфоманка” буни духовете вече няколко години. Триер успява по невероятно дълбок начин да разкаже „поетичната история за еротичното пътешествие на една жена от нейното раждане до 50-ата й годишнина”. Неговата гледна точка е на главната героиня – самообявилата се за нимфоманка Джо, а ролята е поверена на Шарлот Генсбур. Нейни партньори в предизвикателния разказ са цяла плеяда от небосклона на холивудското и европейското кино – Стелан Скарсгаард, Шая Лебоф, Джейми Бел, Ума Търман, Крисчън Слейтър, Уилям Дефо. Двете части на „Нимфоманка” ще бъдат показани заедно на 30 юни и на 4 август, като на прожекциите няма да се допускат лица под 18 години. 

Следват:

7 юли: индийският филм „Кутия за храна” на Ритеш Батра. А преди филма ще има индийски ястия и напитки, рисуване с къна, снимки с традиционни сарита и други екстри.

14 юли: носителят на Наградата LUX на Европейския парламент за 2013 година - „Краят на омагьосания кръг” на режисьора Феликс ван Хрунинген, с награди и на „Europa Cinemas” и наградата на публиката в раздел „Панорама” на Берлинале 2013.

21 юли: драмата на южноамериканската режисьорка Мариана Рондон „Лоша прическа”, копродукция на Венецуела, Перу, Аржентина и Германия. С награди: най-добър режисьор и сценарий от авторитетния фестивал Мар дел Плата ’13; „Златна раковина” от Сан Себастиан ’13; най-добра актриса от Фестивал на новото кино Монреал’13; „Бронзов Александър” и наградата на ФИПРЕССИ от Солун’13. 

28 юли: един прекрасен филм на руския режисьор Александър Веледински -  „Географът си пропи глобуса”, създаден по бестселъра на Алексей Иванов. 

11 август: филмът на френския режисьор Франсоа Озон „В къщата”, носител на Голямата награда на журито за най-добър филм в Сан Себастиан 2012, както и наградата на ФИПРЕССИ от Торонто 2012.

18 август: норвежкият трилър „Бейбифон” на режисьора Пол Шлетауне, с много награди като за трилър. 

25 август: „А защо да не живеем заедно?” на Стефан Роблен. С легенди като Джералдин Чаплин, Джейн Фонда, Пиер Ришар, Ги Бедос, Клод Риш и младия Даниел Брюл. 

1 септември: за десерт ще бъде представен провокативния документален филм на швейцарския режисьор Маркус Имхоф „Повече от мед”. През последните пет години милиарди пчели умират без видима причина. Ако техният брой продължи да намалява, това ще доведе до драстични последствия за хората.

Накрая ще напомним, че „София Филм Фест в Маймунарника” е част от проекта „Операция КИНО”, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които се реализират през последните 4 години като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.