Чешкото правителство днес падна, след като премиерът Бохуслав Соботка подаде оставка заради конфликт с финансовия министър и вероятен бъдещ свой наследник Андрей Бабиш, предаде АФП.

Соботка съобщи изненадващо решението си следобед. Той изтъкна, че за него вече е невъзможно да продължава да носи отговорност за Бабиш.

Премиерът обясни пред репортери, че не е освободил финансовия министър от длъжност, за да не му даде възможност да се представи като мъченик. Бабиш е заподозрян в данъчни измами.

Андрей Бабиш

Бабиш, който оглавява движението "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО 2011), отхвърли всички обвинения срещу него за неплащане на данъци и отказа да подаде оставка от поста си. Той до момента не е отговорил на призива на Соботка да обясни финансови практики, до които е прибягвал.

Твърди се, че Бабиш - вторият по богатство човек в страната, е използвал законови вратички, за да емитира освободени от данъци облигации.

Само след шест месеца в Чехия трябва да бъдат проведени редовни парламентарни избори. Те са смятани за поредния от серията ключови вотове в Европа, които могат да решат съдбата на ЕС.

Центристкото движение на Бабиш е фаворит в проучванията на общественото мнение. Това отваря пътя на богаташа към премиерския пост. Социалдемократите на Соботка са на второ място, но изостават с доста процентни пунктове след "АНО 2011".