"Крайният егоизъм" на БСП е попречил служебната вицепремиерка Деница Златева, която отговаряше за подготовката на европредседателството, да стане част от кабинета "Борисов 3". Това отбеляза днес служебният премиер Огнян Герджиков, който отчете постиженията на 95-те дни на кабинета си.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи преди две седмици на депутатката от БСП Златева да остане на поста си в служебното правителство, като я определи като "безспорен специалист". Тя обаче отказа след консултация с Изпълнителното бюро на социалистите.

Герджиков определи това като "неистовото желание на бъдещия премиер" да привлече Златева като свой министър. 

Самата Златева се похвали с приет финансов план за председателството на Съвета на ЕС, изготвен първоначален календар, одобрени са някои от събитията, а по отношение на сигурността са направени всички анализи на човекопотоците от летището до двете бъдещи сгради на Съвета у нас.

"За тази финансова година разпределихме близо 50 млн. лв., колкото беше и бюджетът, гласуван от миналия състав на Народното събрание. В рамките на мандата на служебния кабинет има две обществени поръчки“, каза още тя. "Най-вероятно проектът за културната програма ще бъде приет от следващото правителство поради липса на време на това. Очаква се окончателният вариант на триото да бъде одобрен преди края на юни.“

Герджиков каза още, че принципна разлика между редовно и служебно правителство няма и че те са работили по основните приоритети въпреки критиките.

"Следих коментарите за нашата работа. Автори на критиките са медиите. В това им е силата. Два бяха заявените приоритета – организацията на изборите и подготовката на председателството на Съвета на ЕС. Много често чувах, че служебното правителство има една-единствена задача – подготовката на изборите“, каза още той.

Служебният премиер заяви, че оставя на Бойко Борисов папка с "добри идеи и молби", за които не е имало време служебното правителство да направи нещо. Той отбеляза, че не е угаждал нито на левите, нито на десните.

"Що се отнася до оценката, която е дадена от г-жа Корнелия Нинова, през това време чух много коментари. Един от любимите ми коментари е това, че всъщност аз съм атакуван и от ляво, и от дясно. Еднакво са недоволни от мен, което всъщност означава, че не съм угодил на никоя от страните. Не съм угодил нито на ГЕРБ, нито на БСП и така трябваше да бъде“, допълни той. Според него това е била една от основните линии в поведението на служебния кабинет", заяви Герджиков и отново се пошегува, че приема 4-ката от БСП, защото е по четирибалната система.

Той отбеляза и че е имал разминавания с държавния глава, но това е нормално.

"Щастлив съм, че през тези три месеца успях да работя с президента Румен Радев", завърши Герджиков.

Организирането на изборите коментира и вицепремиерът Стефан Янев.

"Изборите бяха организирани и проведени в изпълнение на Изборния кодекс", отбеляза той.

Изборният кодекс обаче бе нарушен - не бе проведено никакво гласуване с машини, когато по закон такова трябваше да има във всяка секция в страната.

"Благодаря на всички министерства и ведомства, които участваха в подготовката и провеждането на изборите. На първо място искам да акцентирам върху дейността на МВР, което създаде перфектна организация в рамките на неговите правомощия, а на второ място на МВнР", каза още Янев.

По негови думи за разлика от други години не е имало проблеми в секциите в чужбина. Дни преди вота ЦИК взе решение декларацията за гласуване, която се изисква, когато не си предварително регистриран за вот в чужбина, да трябва да се попълва и подписва в секцията, което затрудни много гласоподаватели зад граница.

"По време на Междуведомствения координационен механизъм той сработи перфектно преди и по време на изборите. Не на последно място искам да отправя благодарност и към представителите на ЦИК, които информираха в съответствие с очакваното“, добави вицепремиерът.