СИМОНА РУСЕВА

Гръцки престъпници са източили от наивни германци 36,5 милиона евро с несъществуща тото игра, съобщи говорител на полицията в Дюселдорф.

На въдицата им са се хванали 360 000 германци.

Двама души от престъпната банда на възраст 36 и 44 години са били задържани в Атина.

Началото на измамите е от 2009 г. Бандитите са уверявали, че новото тото по интернет гарантира далеч по-бързи печалби от досега известните игри. Който не удари джакпота, има голям шанс да спечели лимузина, екскурзии в екзотични страни, почивки в скъпи курорти. Публикувани са били дори снимки на несъществуващи късметлии.

На всичко отгоре не било необходимо да се играе с големи суми, нито да се ходи до тото пункт. Плащането е веднъж месечно – 29,90 евро.

“Криминалните престъпници са действали доста убедително, персоналът им е бил добре обучен”, твърдят от полицията.

Германската страна е влязла в дирите на тото-мафията през ноември 2012 г. и е подала сигнал до прокуратурата в Атина. Започнало е паралелно следствие – в Гърция и във ФРГ под наблюдението на прокуратурата в Крефелд. Най-много пострадали имало в този 230-хиляден град, както и в 18-милионната федерална провинция Северейн Рейн-Вестфалия със столица Дюселдорф, на чиято територия се намира и Крефелд.

Големият удар на пазителите на реда е бил нанесен вчера. След като измамниците били държани дълго под око и имало достатъчно събрани доказателства за престъпната им дейност, били извършени обиски в няколко къщи в Атина. Иззети са били компютри, харддискове, банкова документация и други веществени доказателства.

Засега са били задържани двама гърци. Операцията по издирването и задържането на съзаклятниците им продължава.
Германските власти за пореден път предупреждават гражданите да не проявяват лековерие и да не се хващат на обещания за бързи печалби. Във ФРГ също има измамници, организиращи лотарийни игри по интернет. Във всички случаи печелившият е един – престъпникът. Докато го заловят.