"Европейската комисия не може да приеме, че някои държави членки са подписали споразумения с Русия за "Южен поток", при които е нарушено съвместно договореното европейско законодателство."

Това пише еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в статия за германския бизнес всекидневник "Хандесблат". В текста, озаглавен "Сигурността на първо място", той обяснява как ЕС би могъл да развие газовите доставки.

"Призовавам тези страни да изоставят проекта, докато той не бъде съобразен с европейското право. Който продължава с дейностите невъзмутимо, трябва да очаква последици", предупреждава Йотингер, без обаче да споменава имена на конкретни държави.

"Тръбопроводът "Южен поток", който трябва да транспортира газ от Русия през Черно море в ЕС, не осигурява нов източник на доставки", пише още еврокомисарят.

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България именно заради нарушение на Третия енергиен пакет при изграждането на "Южен поток".

"Освен това трябва да се запитаме, дали сега е добро време, да се подписват други споразумения за "Южен поток", пише още Гюнтер Йотингер.

Според еврокомисаря Европейската стратегия за енергийна сигурност се нуждае спешно от краткосрочни мерки, предвид неразрешения газов конфликт между Русия и Украйна.

"Подготвяме стрес тестове, за да идентифицираме пропуските в европейската енергийна система. На основата на резултатите трябва навреме да бъдат разработени механизми на солидарност за зимата и при извънредни ситуации", се казва в текста.

Йотингер изтъква също, че има необходимост от действия в сферата енергийна сигурност, но не и причина за паника.

"Убеден съм, че Русия има голям интерес от стабилни доставки за ЕС. Руснаците ще си вкарат автогол, ако загубят доверието на основните си клиенти в ЕС. Както и преди, съм решен да посреднича в газовия спор между Русия и Украйна: решението е възможно и то е в интерес на всички страни", пише еврокомисарят.

"Актуалните предизвикателства показват, колко е важна европеизацията на енергийната политика. Голяма енергийна сигурност и отделени, национално ориентирани пазари са взаимно изключващи се понятия. Ако Европа иска да спечели, трябва да играе в екип", заключава Йотингер.

Същевременно стана ясно, че въпреки предупрежденията на Брюксел българското правителство ще отстоява позицията, че ЕК трябва да продължи диалога с Русия за реализиране на газопровода "Южен поток". Позицията ще бъде изразена на започващата днес среща на европейските лидери в Брюксел.

Българското правителство одобри вчера позицията на страната ни по процедура за нарушение №2014/2176 по описа на Европейската комисия, касаеща изпълнението на българския участък от проекта „Южен поток”.

В официалното уведомително писмо от 3 юни 2014 г., с което е стартирана процедурата по нарушение, ЕК повдига три въпроса, по които изразява опасения за възможно нарушаване на законодателството на ЕС, а именно:

1. Определянето на „Южен поток България” АД за проектант, оператор и собственик на тръбопровода

2. Компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение с Русия, свързано с проекта

3. Възложени от „Южен поток България” обществени поръчки.

Официалното уведомително писмо е първи етап от досъдебната фаза при процедурата за нарушение на законодателството на ЕС, като на България е даден срок от един месец да изложи съображенията си по очертаните въпроси.

Проектът на позиция на България е разгледан от Съвета по европейските въпроси към Министерски съвет на 23 юни 2014 г.

С позицията си правителството представя аргументи и мотиви в подкрепа на вземаните от българската страна решения по повдигнатите от Комисията три въпроса, а именно: със сключеното през 2008 г. междуправителствено споразумение не са предоставени изключителни права, концесия или обществена поръчка на „Южен поток България” АД да проектира, финансира, строи и експлоатира газопровода, който ще бъде собственост на компанията. Създаването на дружеството с решение на МС през 2010 г. е в съответствие с вътрешното законодателство и не нарушава разпоредби от Общностното законодателство. По отношение на възлаганите от дружеството договори не се нарушават принципите за недискриминация, равно третиране и прозрачност и прилаганите от дружеството правила съответстват на тези принципи.