"Нова република" настоява ГЕРБ да изпълни ангажимента си да представлява десните избирател, като инициира парламентарна анкетна комисия за срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев с посредничеството на Георги Гергов. В позиция на формацията се изразява тревога от тази нерегламентирана среща.

Според "Нова република" анкетната комисия трябва да установи всички факти и обстоятелства около тази среща.

Ето какво се казва в позицията на формацията:

"Политическият съвет на Нова Република сме удовлетворени от ангажимента на служебния кабинет и ГЕРБ за активна българска позиция по преговори ЕК – Газпром.

Надяваме се тази позиция да стане по-силна, чрез активна дипломация с Полша и Балтийските републики, която да доведе до компенсации за минали периоди и подписване на нов договор с Газпром, при по-добри условия.

Настояваме българската позиция да бъде публично оповестена предварително и подложена на обществено и експертно обсъждане.

Изразяваме тревога от проведената нерегламентирана среща на главния прокурор с крупни бизнесмени, на която са обсъждани енергийни, медийни и политически теми. Припомняме, че по предложение на политиците от Нова Република, 43 НС задължи всички магистрати да декларират принадлежността си към тайни организации, в това число масонски ложи.

Настояваме ПГ на ГЕРБ, като представител на ЕНП, която декларира, че ще представлява и българските десни избиратели в 44 НС, да поиска анкетна комисия, която след изслушване на засегнатите страни и на специалните служби, да установи причините за проведената нерегламентирана среща и съдържанието на проведените разговори, установи връзката между проведената нерегламентирана среща и членството на участниците в масонски ложи и други тайни организации.

Нова Република декларира готовността си да продължи да съдейства на всички власти и да проведе консултации с десни и реформаторски политически партии по тези важни за националния интерес въпроси".