„Французите изразиха желанието си за промяна. Ние определено отваряме нова страница в политическата история на Франция.“

Това бяха първите думи на най-вероятния бъдещ президент на страната Еманюел Макрон, цитирани от Франс прес, след като станаха ясни официалните прогнозни резултати от изборите днес. Според тях Макрон надделява над кандидатката на Националния фронт Марин льо Пен с около 2 на сто.

Първата реч на Макрон като победител.

Еманюел Макрон говори по-късно пред екзалтираните си привърженици.

"За една година ние променихме политическия пейзаж на Франция и това ни доведе тази вечер до победа. Вие дадохте ден и нощ от живота си, за да постигнем това. Благодаря ви. От тази вечер започвам да обединявам французите. Защото за нас гласуват и истински патриоти, които се изправят срещу националистите. Благодаря за изразената подкрепа за втория тур от Франсоа Фийон и Беноа Амон. Трябва да променим системата, която от 30 години очевидно тъпче на място. Ще променим и нашия живот и на цяла Европа. Ще изградим структура, в която всеки ще има място, за възкресяване на обществото и за съграждането на Европа", обяви лидерът на "В движение".

Привържениците му го прекъсваха с възгласи "Макро - президент". 

"Вие сте новото лице на надеждата на Франция, това лице, което ще ми позволи да спечеля след 15 дни", отговори им той.

Привържениците на Макрон празнуват победата на своя кандидат на първия тур.

В щаба на Макрон новината за победата на първия тур беше посрещната с бурни овации и привържениците му запяха Марсилезата.

Привържениците на Макрон запяха Марсилезата.

Той тръгна от нулата преди малко по-малко от година, напускайки министерски пост в правителството на президента Франсоа Оланд. Макрон никога досега не се бе явявал на избори.

Обратното - хората на Марин льо Пен бяха студено сдържани при обявяването на резултатите. Те все пак изразиха задоволство, че тяхната кандидатка отива на балотаж.

Привържениците на Льо Пен са доволни, че кандидатката им отива на балотаж.

Но посрещнаха с бурни овации своята водачка. Марин льо Пен бе видимо доволна от факта, че отива на втори тур.

Марин льо Пен приема поздравления.

"Това е исторически резултат - обяви тя. - Аз съм кандидатката на народа. Призовавам всички патриоти да гласуват за мен на 7 май. Само така ще сложим край на управлението в стил "Оланд". Само така ще запазим границите и идентичността си." И обеща да освободи народа от арогантните елити.

При споменаването на името на президента Оланд залата избухна в освирквания и мощно "Уууууу".

Само 15 минути след обявяването на прогнозните резултати представителят на социалистите Беноа Амон призна историческото поражение, но заяви пред избирателите си, че лявата идея не е умряла и в бъдеще ще носи победи.

Беноа Амон призна поражението си.

Той призова всички свои привърженици и всички французи в лявото пространство да гласуват на втория тур за Еманюел Макрон.

По-късно цялата вина, че десницата не се класира за втория тур, пое Франсоа Фийон.

Франсоа Фийон пое отговорността за загубата.

"Лично моя и само моя е отговорността за загубата, заяви той в щаба на републиканците. - Но сега е важно бъдещето. Десницата трябва да остане единна, ако иска да спечели парламентарните избори. А днес най-важно е да не позволим на крайнодесните да спечелят. Гласувайте на втория тур срещу Марин льо Пен. Лично аз ще гласувам за Еманюел Макрон, за да спрем крайния шовинизъм и стремежа за излизане на Франция от ЕС", допълни той.