Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От дълго време се знае, че странните голи къртичести плъхове издържат с по-малко кислород - все пак живеят изцяло под земята в големи колонии в Африка. Учени обаче откриха, че грозноватите гризачи са много по-впечатляващи от очакваното и могат да изкарат часове в среда с много ниско съдържание на кислород, и дори да оцелеят 18 минути без никакъв.

В първият си експеримент екипът от Университета в Илинойс, САЩ, оставя група плъхове на 5% кислородна атмосфера, която би била смъртоносна за човека или обикновените лабораторни мишки. В нормалната атмосфера съдържанието е 21%. Това обаче не направило никакво впечатление на голите плъхове, дори в продължение на 5 часа.

Голите и слепи животни, за разлика от истинските къртици, например, живеят в големи групи - от около 300 екземпляра. А храната им включва подземни грудки, подобни на картофите, които обаче не се срещат често и на едно място. За да оцеляват, те трябва да работят заедно и да търсят и споделят храна в голям обсег под земята. Логично много плъхове накуп би трябвало да хабят много кислород и да генерират много въглероден диоксид.

Има няколко метода, по които гризачите постигат това да живеят почти без кислород, обяснява водещият изследването, професорът по невробиология Томас Парк. Първо, подобно на други бозайници в такава среда, те намаляват сериозно темповете на сърцето си и скоростта на дишането си, както и активността си. Поначало метаболизмът им е бавен, в сравнение с повечето бозайници.

Друго, което спестява много енергия, а следователно и кислород, е фактът, че голите къртичести плъхове са единствените студенокръвни бозайници. Да стоим топли е скъпо, както обича да ни припомня "Топлофикация".

Освен това, както е известно вече отдавна, хемоглобинът в кръвта им е много "леплив" за кислорода, и го усвоява по-ефективно.

Най-важен и интересен обаче е последният метод:

"Когато са в условия на кислородна недостатъчност, тези животни могат да ползват простата захар фруктоза, за да докарват директна енергия на клетките на сърцето и мозъка. Другите бозайници, както и хората, ползваме различна захар, наречена глюкоза. Обикновено глюкозата е по-добър избор, защото има повече енергия. Тя обаче се нуждае от кислород, за да бъде генерирана, а фруктозата - не", обяснява проф. Парк.

Всички бозайници имат фруктозни пътища, обяснява още той, но при голите къртичести плъхове те са много по-развити отколкото при нас.

Макар и леко противни на вид, тези животни могат да се окажат един от най-важните източници на начини за борба с болестите убийци. Освен, че на практика не усещат болка по кожата си, те са изключително резистентни към всякакви видове рак. А последното откритие може да е начин да се създаде лекарство, блокиращо най-страшния ефект на инфаркта - загубата на кислород към мозъка и органите и бързите увреждания в следствие на това. Ако се разработи медикамент, който да кара мозъка ни да усвоява фруктоза в случай на сърдечен арест, това може да спасява хора постоянно.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.