Престанете да държите бежанците в специални центрове, много от които приличат на концентрационни лагери, призова папа Франциск в римската църква "Свети Вартоломей", която по настояване на папа и вече светец Йоан-Павел II е посветена на Новите мъченици за вярата.

"Не знам как бежанците преживяват в тези концетрационни лагери, защото много от центровете за мигранти са такива, в които бежанците са натъпкани", коментира главата на Римокатолическата църква.

Той се срещна с наследници на избити за вярата в концентрационни фашистки лагери през Втората световна война. На литургията бе и Розелин Амел, сестра на отец Амел, убит при терористичната атака в църква в Руан, Франция, на 26 юли м.г. Присъстваха и много бежанци, потърсили убежище в Италия.  

"В съвременния свят се оказва, че международните споразумения са по-важни от правата на човека", заяви още светият отец. Намекът бе за договорите на Евросъюза с Либия и Турция за връщане на мигранти, успели да проникнат в Европа.

Той изтъкна, че има държави, като Италия и Гърция, които полагат големи усилия, за да помагат на бежанците.

"Ако ние затворим вратите пред бежанците, това се нарича самоубийство", коментира папа Франциск.

След месата католическият пастир се преклони пред реликвите на мъченици от Европа, Африка, Америка и Азия - жертви на комунизма и нацизма, съхранявани в шест параклиса на базиликата.