Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата на Владимира Янева, постановена от апелативната инстанция: 1 година условно с 3 г. изпитателен срок. И глобата остава 1000 лв.

Същата в осъдителната част бе присъдата й още от първата инстанция - СГС, само глоба там нямаше.

Янева, която е бивш председател на СГС, получи това наказание заради поредица от 4 СРС, които подписала, даващи право на ДАНС да се включи и да "подслушва" автоматизираната система на МВР Централен полицейски регистър. Случаят придоби публичност като оперативна разработка "Червей" и предизвика много полемики.

Според ген. Атанас Атанасов от ДСБ става въпрос за невиждано източване на секретни справочни данни от масива на МВР по времето на тандема Цветлин Йовчев - вътрешен министър, и Владимир Писанчев - председател на ДАНС. Не е известно накъде са "поели" тези данни, знае се само, че ги няма там, където им е мястото - в ДАНС или в отдел "Вътрешна сигурност".

Двамата - Йовчев и Писанчев пък твърдяха, че плодът от разработката е бил кръгла нула, а тя е предприета с цел да се проследят евентуални къртици от вътрешното министерство.

Защитата на Янева пледира, че тя не е надвишила законовия срок от 180 дни, защото не става въпрос за 4 СРС, а за две, всяко от които е удължавано по веднъж.

След избухването на скандала "Червей", предшестван и от "Гнилите ябълки" в СГС, Владимира Янева е със статут на отстранена от длъжност и като съдия. Т.е. - към днешна дата тя все още е магистрат.

Сега би трябвало в изпълнение на Закона за съдебната власт да бъде уволнена. Тя е и първият магистрат, осъден заради СРС.