Служебният премиер Огнян Герджиков е разпоредил създаването на работна междуведомствена група, която да изработи становището на България за новите правила за работа на "Газпром" в Европа, след като Европейската комисия обвини газовият руски гигант в непазарни практики в някои от страните от ЕС, сред които и България. Това е станало на 10 април, въпреки че срокът от 7 седмици, в които страните от ЕС могат да поставят своите искания към "Газпром" изтича на 4 май. Въпросният срок бе от 7 седмици. От тях остават две.

Това се разбра след срещата на Герджиков и представители на Българския енергиен холдинг с представителите на "Нова република" Радан Кънев, Трайчо Трайков и Петър Славов. От дясното обединение настояват страната ни да поиска отстъпки в цената на газа за България и да води преговори с руския гигант и ЕК, което може да доведе до с около 500 млн. лева по-малко плащания за природния газ на годишна база. 

Според "Нова република" до момента служебният кабинет е бездействал по темата. Затова от там поискаха и срещата с Герджиков.

"Ако се проведат преговорите с "Газпром" както трябва, това означава цени на природния газ с 30-40% по-ниски, отколкото са сега", заяви след разговора Трайчо Трайков.

Според него от "Газпром" вероятно са злоупотребили с господстващото си положение и в резултат България е плащала значително повече, отколкото е трябвало и може да бъде договорено. По думите му сега има шанс за падане на цената, благодарение на констатациите на ЕК, а от добре проведени преговори би следвало резултатът да е по-евтин газ за битовите потребители, по-ниска цена на парното и топлата вода и икономически растеж.

И "Нова република", и Асоциацията на индустриалния капитал в България настояват цената за България автоматично да се обвърже с по-ниските западноевропейски цени. Според бизнес съюза трябва да се постигне обща доставна цена за ЕС на газ от "Газпром", а разликите между тарифите да бъдат само на база разликите в разходите за пренос на суровината. Цел е да се договорят и нови транзитни цени, защото у нас те са по-евтини, отколкото в останалите европейски държави, смятат още от "Нова република". 

Според десните е добре и да се постави въпросът за компенсации за България от страна на "Газпром" заради годините, в които газът се е продавал по-скъпо у нас. Страната ни трябвало да настоява и за нова формула за ценообразуване.