Ердоган се готви да върне смъртното наказание и ако трябва - да направи референдум по този въпрос, стана ясно веднага след като турският държавен глава спечели с крехка преднина вота за президентска република, която му дава права на диктатор, предадоха светавните агенции.  

„Ако ми дадат проектозакон, аз ще го одобря. Но ако няма подкрепа от опозицията в парламента… какво ще правим? Тогава може да проведем друг референдум по този въпрос“, заяви Ердоган по време на телевизионна реч в Истанбул, в коментар за смъртното наказание, на фона на поддръжници на управлението, които скандираха, че искат връщането му.

Той призова държавите да се съобразят с резултатите от референдума за конституционни промени, които ще разширят неговите властови правомощия.  

Апелът идва на фона на изминалата предизборна кампания на турското правителство, която доведе до напрежение в отношенията на страната с Европейския съюз.

„Ние бихме искали останалите държави и институции да се съобразят с решението на нацията“, заяви турският президент.

Ердоган добави, че за първи път в историята народът е направил исторически конституционни промени и това засилва значението на избрания път.

"Като се има предвид малката разлика в резултата, призоваваме турските власти внимателно да прилагат промени и да търсят национален консенсус за тях", се посочва в първия коментар на Еврокомисията по повод референдума в Турция. Аналогична е и реакцията на Съвета на Европа, в която се подчертава, че е изключително важно да се запази независимостта на съдебната система.

Според все още неокончателните данни големите мегаполиси Истанбул, Анкара и Измир са гласували срещу президентската република. Като в Измир почти 70 на сто от участниците в референдума са пуснали бюлетина "Не". Данни от гласуването в чужбина сочат, че турците с право на глас в България категорично са били против предоставянето на повече права на Реджеп Ердоган и смяната на конституционния ред в Турция.