Въпросът по референдума в Турция е не кой ще го спечели, тъй като такъв въпрос няма. При доказаното равнище на авторитаризъм и манипулации, които Ердоган може да мобилизира, неговата "победа" е сигурна. Истинската питанка е: какво ще правим с ердоганизирана и ислямизирана Турция?

Това не е само наш въпрос - а въпрос към НАТО, към ЕС?

При всички случаи не се изчерпва само с откровено тъпите внушения на президент, партии и националисти, че Местан ни е проблем по подразбиране.

Въпрос е каква политика може да управлява риска „Ердоган“. И отговорът е повече в полето на несвършената работа у нас, а не в това колко висока и дълга ограда ще изградим по границата с Турция.

Ще подскажа няколко отговора - за които вече съм говорил.

Единият е да изолираме нашите мюсюлмани от тенденциите в Турция, като им докажем предимствата и гаранции за тяхното европейско развитие.

Второто е да се сетим да финансираме ислямското вероизповедание, точно както подпомагаме и православната църква. За да бъдем сигурни, че религиозното образование отчита светския и европейски характер на нашето развитие, а не ислямския фанатизъм на ердоганизирана или анадолска Турция.

Има и още. Но това е достатъчно, за да провокира вашите мисли.

Какво мислите?

Само не пишете, че трябва да блъскаме бабите по границата или да стимулираме динковци.

----

* Материалът е публикуван в профила на Илиян Василев във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.