Ударът на САЩ (срещу авиобаза „Шайрат“, б.р.) по Сирия е в нарушение на международното право, защото беше осъществен без доказателства за употреба на химическо оръжие от страна на Дамаск, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за телевизионния канал „Мир“, цитиран от "Фокус".

„Къде са доказателствата за употребата от сирийските войски на химическо оръжие? Няма такива. А нарушения на международното право има. Това е очевиден факт. Без санкция на Съвета за сигурност на ООН се нанася удар по суверенна страна. И въпреки това явно нарушение на международното право всички са съгласни, приемат го и започват да кимат и да подкрепят“, каза руският президент.

„Така беше и през 2003 г., когато беше използван напълно измислен повод за въвеждането на войски в Афганистан. Страната е разрушена, а между другото точно след това започна бурното засилване на различни терористични организации, движения, възникна „Ислямска държава“ и други подобни.

Всички знаят това, разбират го и отново настъпват същото гребло“, добавя Путин.

По-рано руският президент сравни ситуацията около ракетните удари на САЩ в Сирия с нахлуването в Ирак през 2003 г., когато, без да е доказано, че страната притежава химическо оръжие, Вашингтон започна военна операция, припомня медията.