Калин Калпакчиев, който е член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота, няма да взема гласуваното от съвета обезщетение, след като мандатът му изтече през октомври. Калпакчиев обяви това в своя блог и призова колегите си да обявят публично как ще действат.

Със свое решение преди дни ВСС признава на членовете си, на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС право да получат парични обезщетения като магистрати, след като приключат мандатите им. Така съветът разтълкува текст от Закона за съдебната власт (ЗСВ), според който при освобождаване от длъжност магистрат с повече от 10 години стаж има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20.

Нормата в ЗСВ обаче ясно казва кой има право на това обезщетение - съдия, прокурор или следовател, а не член на ВСС или инспектор, като приключи мандатът им. Нормата не е и сред изрично изброените в закона, който изчерпателно посочва кои от правата, които имат магистратите, се дават и на членовете на ВСС.

Тълкуването на ВСС, че и членовете на съвета имат право на обезщетение след края на мандата им засяга тези от тях, които не са били магистрати към момента на избора им за съдебни кадровици - Васил Петров, Незабравка Стоева и Юлиана Колева. То е в полза и на онези членове на ВСС, които идват от системата, но не са си получили компенсацията при избирането им в съвета. Възнаграждението във ВСС е по-високо от заплатите на магистрати и е по-изгодно сумата до 20 заплати да бъде изчислена спрямо него.

Калпакчиев е единственият член на ВСС, който не е получил обезщетение, когато е напуснал е напуснал магистратското си място. С това решение на ВСС той може да получи повече пари, след като то ще се изплати съобразно заплатата му на кадровик от ВСС, която е по-голяма от заплатата му на съдия. Той обаче няма да се възползва от тази привилегия и призовава всички членове на ВСС да заявят дали след края на мандата ще предявят искане за изплащане на обезщетението сега.

"За някои поставянето на въпроса за изплащане на обезщетения на членовете на ВСС може да изглежда дребнаво. Този частен случай илюстрира дълбок ценностен разлом в съдебната власт. Антиномията е – правосъдието като "банка за услуги" - и правосъдието като въздаване на справедливост и възстановяване на социалната хармония. От една страна стои употребата на правосъдието като "банка за услуги" – поставяне на съдебната власт в услуга на партийни и олигархични интереси; прокарване на роднински и приятелски назначения; стремеж към привилегирован статус на съдебната номенклатура за сметка на останалите съдии; служебни автомобили, почивни бази (чистачки, камериерки, шофьори, все любими теми за членовете на ВСС) и прочие. Оттук идва и стремежът за осребряване на престоя във ВСС и инспектората. Така се създава и поддържа хранителната среда за съдебната номенклатура", написа Калпакчиев.

Според него за подобен разговор в настоящия състав на ВСС обаче няма място.

Калпакчиев отправя и призив към кандидатите за членове в бъдещия съдебен съвет открито и публично да заявят позицията си за законосъобразността на решението, както и да дадат отговор на въпроса как ще гласуват като бъдещи членове на кадровия орган по подобни теми.