Владимир Путин предложил на Съвета на федерацията да отмени разрешението за използване на руската армия в Украйна, предаде РИА Новости.

Часове преди да замине на официална визита в Австрия днес той прати писмо до Валентина Матвиенко, шефката на горната камара на парламента. Според него това е направено за нормализиране и успокояване на обстановката в източните региони на Украйна, както и във връзка с началото на тристранните преговори по този въпрос.

Решението на Путин идва след започналите вчера преговори между представители на Киев и обявилите независимост Донецка и Луганска народни републики с посредничеството на руския посланик в Киев и западни дипломати.
Съветът на федерацията разреши на Путин да прати армията в Украйна още през февруари. Той неведнъж заяви, че така и не е решил дали да го стори.

Русия обаче обяви анексирането на Крим и пристанището Севастопол. Официалнпо Москва не е пратила свой войници в източните райони на Украйна. анализатори обаче са уверени, че такива има и те усилено помагат на проруските сепаратисти там.

Командоси от елитното австрийско поделение “Кобра” ще бдят над сигурността на Владимир Путин по време на 7-часовата му визита днес във Виена.

Целият център на австрийската столица е отцепен. Обявени са санкции за нарушители, опитали се без право да навлязат в забранената зона – глоба от 360 евро или две седмици арест.

Ясно е, че Путин ще бъде посрещнат на най-високо равнище – от президента Хайнц Фишер и канцлера Вернер Файман.
Изненадващата вест е, че по време на визитата на Путин ще бъде подписано споразумение между австрийския концерн OMV и руския “Газпром” за строежа на газопровода “Южен поток”.

“По енергийни въпроси Австрия не допуска да й налагат пранги, както това стана с България. Въпреки критиките от страна на Европейската комисия, правителството във Виена продължава да държи на изграждането на “Южен поток” съвместно с Русия. България клекна преди две седмици. По настояване на Брюксел строежът бе замразен, макар за страната това да е проект от национален приоритет”, коментира влиятелното немско издание за икономика “Дойче Виртшафтснахрихтен”.

Вчера пък австрийският външен министър Себастиан Курц отсече: “На нас са ни нужни не само повече доставчици, а и по-голямо разнообразие от трасета, по които да получаваме енергийни източници.”

Висшият дипломат припомни също, че Австрия не е единствената страна от ЕС, която е за проекта. Пет членки на съюза са казали ясно и категорично “Да!” на “Южен поток”.

Планираната от руския монополист “Газпром” тръба трябва да заобиколи Украйна като транзитираща страна и от 2017 г. синьото гориво да минава под Черно море през България към Централна Европа.

Брюксел е категорично против, с пректа се прегазвало европейското право. То не допуска доставчик на гориво същеврменно да контролира и достъпа до газопровод.