Появи се второ доказателство, че турското разузнаване MIT шпионира хора и организации в Германия.

Скандалът се разраства, след като става ясно, че на Берлин е предоставен втори списък с искане да се следят привърженици на организацията на Фетхуллах Гюлен, за когото Анкара твърди, че стои зад опита за преврат през юли м. г. в Турция.

За втория скандален списък съобщава в. "Ди Велт". Той е бил предаден на заместник-министърката на вътрешните работи Емили Хабер по време на посещението й в Анкара в началото на март т. г.

В списъка са изброени "привърженици на Гюлен", сдружения на живеещи в Германия етнически турци, техни културни клубове, както и детайли за лица – имена, адреси, електронна поща, телефони.

Скандалът тръгна на 18 март т. г.

“Зюддойче цайтунг” и тв каналите Ен Де Ер и Ем Де Ер оповестиха, че по време на Мюнхенската конференция по сигурността, проведена през февруари т. г., шефът на турското разузнаване MIT Хакан Фидан е предал на президента на германската разузнавателна служба БНД Бруно Кал 69-страничен списък с имената на 300 души от турско потекло и 200 мюсюлмански сдружения и училища. Била е отправена писмена молба всички те да бъдат следени, тъй като били “маши на Гюлен”.

Вместо БНД да изпълни искането на турската разведка, по линия на контраразузнаването и МВР започва уведомителна акция – всички лица и лидерите на мюсюлмански организации и клубове, включени в списъка на Анкара, са предупредени лично. Препоръчано им е да не пътуват за Турция поради опасност да бъдат арестувани и хвърлени в затвор.

Същевременно е сезирана Главната прокуратура на ФРГ, която завежда следствие по подозрения в извършване на агентурна дейност на Турция на територията на Германия, което конституцията и законите не допускат.

 "Шпионски действия на германска земя се преследват от закона. Не е възможно хора, които не се харесват на Анкара, да имат опасения да пътуват в Турция. Това не могат да са бъдещите германо-турски отношения. Независимо от това какво е отношението към движението на Гюлен, у нас действа германското право и гражданите не могат да бъдат шпионирани от чужди държави", заяви на 19 март федералният вътрешен министър Томас де Мезиер.

Да се върнем на актуалното съобщение на в. "Ди Велт". Според изданието следствието, което се води от Главната прокуратура, е установило, че по нареждане на Анкара 20 нейни шпиони следят привърженици на Гюлен в Германия. Сред тях е високопоставен функционер на турската агенция по въпросите на религията "Дианет".

Турското разузнаване MIT е изградило широка шпионска мрежа в Германия, пише още "Ди Велт", позовавайки се на сигурен източник от спецслужбите. На територията на ФРГ действали близо 6000 агенти и информатори. Сред тях били най-малко 13 имами.