Членовете на наблюдателния съвет на Националната обществена телерадиокомпания на Украйна (НОТУ) разкритикуваха заявлението на генералния директор на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРД) Ингрид Делтенре за възможен бойкот на „Евровизия“ в Киев от няколко европейски тв компании.

Членовете на наблюдателния съвет призовават директора на ЕСРТ Ингрид Делтенре и Европейския съюз за радио и телевизия да уважават суверенитета на Украйна, да не превръщат организацията в инструмент на чужди политически манипулации и да не възпрепятстват с такива заявления нормалното провеждане на конкурса — както тази година, така и занапред“, се казва в обръщението. Така в НОТУ коментираха призива на Делтенре да бъде допусната до участие в „Евровизия 2017“ руската певица Юлия Самойлова, чиито достъп в страната беше забранен от Службата за безопасност на Украйна (СБУ).

„Искането за отмяна на решението на СБУ, прието в рамките на законните пълномощия, както и тезата за съгласуване на решенията на СБУ с ЕСРТ, може да бъде оценено като вмешателство във вътрешните работи на Украйна, което излиза извън пълномощията на Съюза и задачите на конкурса „Евровизия“, отбелязват от обществената телерадиокомпания на Украйна.

Представителите на НОТУ изразяват недоволство и от това, че критиката на Делтенре е насочена срещу Украйна, а не срещу Русия.

„Тук има съществено противоречие със заявлението на Ингрид Делтенре за „аполитичността“ на „Евровизия“, казват те.

Писмото на Делтенре до украинския премиер Владимир Гройсман от 31 март бе публикувано в сайта Oikotimes, посветен на „Евровизия“. В обръщението се казва, че членовете на ЕСРТ оценяват много негативно получилата се ситуация, а някои европейски телевизии, чиито имена не се споменават, имали намерение да бойкотират музикалния конкурс.

СБУ затвори границите на Украйна за Самойлова на 22 март. Решението бе провокирано от концерта на певицата в Крим през 2015 г., което в Украйна се смята за нарушение на държавната граница.

Полуфиналите на „Евровизия 2017“ ще се състоят на 9 и 11 май, а финалът — на 13 май.

Площад Славейков