От ГЕРБ предлага на трите партии от "Обединените патриоти" - ВМРО, НФСБ и "Атака", да подпишат поотделно коалиционни споразумения за участие в управлението. Това казаха запознати от партията на Бойко Борисов преди втория кръг на преговорите за управленска коалиция. Идеята била да има някаква гаранция, че формациите ще са ангажирани с подкрепата си за бъдещо правителство, дори да имат разнограсия помежду си. Бойко Борисов, който оглави екипа за преговори за  съставяне на коалиция, и лидерите на патриотите Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров продължават да обсъждат управленската програма, приоритетите и разпределението на позициите във властта.

От преговорните екипи твърдят, че има достатъчно време за съставяне на кабинет. Според близки до администрацията на президента Румен Радев време наистина има, тъй като се очаква държавният глава да свика 44-ото Народно събрание в седмицата след Великден. Вероятните дати са 18 или 19 април. След като парламентът се конституира и се проведат консултации с президента, той трябва да връчи мандат за съставяне на кабинет на Борисов. Срок в конституцията за това няма, но едва ли процедурата ще се бави на това ниво. 

Бившият финансов министър, сега част от претоворния екип на ГЕРБ, Владислав Горанов заяви вчера, че може да се допусне, че ще има ново правителство в края на април или най-късно в началото на май. Преговорите към момента били на ниво уточняване на приоритети и срокове за изпълнението на конкретни мерки, както и превръщането на предизборните платформи в управленска програма. Тя ще е за хоризонт от 4 години - тоест за пълен мандат, макар че такава бе и програмата за управление с Реформаторския блок, но Борисов подаде оставка на втората година.

Засега ГЕРБ били склонни да дадат на коалиционните си партньори военното министерство, вероятно икономиката, здравеопазването или културата, заговори се и за министерството на екологията, но това било малко вероятно. Бойко Борисов ще държи партията му да е начело на ключовите ведомства - финансите и МВР, европейските фондове, МВнР, регионалното развитие, транспорта. Очаква се ГЕРБ да води и образованието, обявено за новия приоритет на партията. Въпреки че се говори отново, че патриотите искат енергетиката, засега и тя оставала сред ресорите на големия партньор в бъдещо управление.