Две основни причини, заради които БСП загуби изборите посочи бившият министър, депутат и лидер на червените в София Румен Овчаров. Първата е, че заявената от левицата промяна не се е видяла в изборната платформа на партията, "защото ГЕРБ предлагаше повече", както и позволяването БСП да бъде вкарана в антиевропейска и антинатовска реторика. Втората причина е високомерието.

"БСП беше яхнала вълната след президенстските избори, но разликата е, че тогава предложихме кандидати за президент и вицепрезидент, които бяха разпознати като промяна. След това промяна се случи предимно в партията - с промените в устава ѝ, смяна на фасадата с новите лица в листите. Но с това промените приключиха", заяви Овчаров пред бТВ. 

По думите му предизборната платформа на БСП "не предизвика особено въодушевление", защото от ГЕРБ предлагали и по-голямо увеличение на дофходите, и повече публични разходи, но тях не ги питали откъде ще дойдат парите така настоятелно. Не било случайно, че анализатори наричали програмите на ГЕРБ и БСП "консервативен консенсус", обясни той.

"Русофилството не е политическа идеология. Може да звучи много мило на някои, но беше огромна грешка БСП да се вкарва в антиевропейски контекст", обяви Овчаров и припомни, че левицата е тази, която подава документите на България за членство в ЕС (това става по време на управлението на Жан Виденов . б.р.), а и червената партия е изживяла отдавна своя катарзис за отношението към НАТО, но въпреки това сега позволи да я вкарат и в антинатовски контекст.

По думите му на практика единствената промяна, за която БСП говорили в кампанията, е т. нар. борба с паралелната държава, но това си е останало като "заклинание, защото никой не посмя да назове кой е нейният командир, кой я управлява, кои са фирмите, които са начело" - ставало дума за фирми в строителството, енергетиката, санирането и т. н.

Втората причина за загубата на парламентарните избори Овчаров дефинира като "високомерие".

"Прекалено бързо, прекалено рано БСП си повярва, че печели изборите, имаше хора, които вече се изживяваха едва ли не като министри", отправи критика бившият ръководен червен кадър. 

По думите му е имало и проблем с реденето на листите, защото на места на ръба на устава и дори отвъд него не са били отчетени желанията на хората по места, а и с твърде лека ръка БСП се е отказала от коалиционни партньори, които са можели да донесат гласове. Но не назова примери.

Овчаров прогнозира, че бъдещо правителство на ГЕРБ и "Обединените патриоти" ще е слабо и конюнктурно и припомни, че общо взето в такъв формат се управляваше страната преди 4 месеца, когато Бойко Борисов подаде оставка и е можело още в рамките на 43-тия парламент да опитат сегашната формула. И прогнозира, че партньорите отгово щели да се изпокарат.

По думите му единственият успех на Румяна Бъчварова като вицепремиер и вътрешен министър е била "операцията по озаптяването на Волен Сидеров".