Случаите, в които "фамозното" държавно дружество "Напоителни системи" влиза в папките на прокуратурата, се увеличават с още един. Днес е привлечен като обвиняем и Димитър Иванов, бивш изпълнителен директор, за сключване на неизгодни сделки на обща стойност 2 986 355, 52 лв. и за длъжностно присвояване на мобилен телефон и 2 преносими компютъра на обща стойност 6056, 56 лв.

Според прокуратурата Иванов в периода от 26.11.2013 г. до 06.11.2014 г. в гр. София, при условията на продължавано престъпление съзнателно като длъжностно лице е сключил 4 неизгодни сделки (договори за правни услуги и консултантски договори) при липса на необходимост от сключването им и от това са произлезли значителни вреди в общ размер на 2 986 355, 52 лв. за предприятието, което представлява.

На фона на иначе добрите пари, описани по-горе, Иванов е обвинен и в длъжностно присвояване – мобилен телефон IPhone 5 и два преносими компютъра – Sony VAIO и Lenovo IdeaPad, поверени му да ги управлява.

На 15.08.2014 г. в гр. София, бул. „Цар Борис ІІІ" № 136, издал заповед, с която разрешил на председателя на Съвета на директорите на „Напоителни системи" ЕАД да придобие мобилен телефон IPhone 5 16 GB Black, който е на стойност 1099, 90 лева за сумата от 85, 43 лева и веща била снета от отчет. На 27.08.2014 г. издал заповед, с която наредил двата преносими компютъра, на обща стойност 4 956,66 лв. да се бракуват, без да са налице основанията за брак. Единия взел за себе си, а другия предоставил на служител на дружеството, твърдят още от специализиранто звено "Антикорупция".

Димитър Иванов, който е с мярка за неотклонение "Подписка", е третият обвинен по разследване на СЗ "Антикорупция" - СГП след предишните шефове Ивайло Първанов и Стайко Ганчев.

По отношение на ноухауто "консултантски договор", интересен е приносът на Стайко Ганчев, който дал на частна фирма пари да го консултира как "Напоителни системи" да придобие лиценз за оператор на ВиК. Законът за ВиК не предвижда лицензионен режим за това.

Ивайло Първанов ще отговаря за цели 79 неизгодни сделки, като 72 от тях са за правни услуги - с адвокатски дружества или отделни адвокати. Това става, при положение че в "Напоителни системи" има 12 юрисконсулти на щат.