Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Националната сигурност на България беше пробита. Определено."

Това заяви пред Нова тв бившият премиер (1997-2001) Иван Костов.

"Ако изцяло бутаната от Ердоган партия беше влязла в парламента, щяхме да говорим за истински пробив", продължи Костов, като визира ДОСТ.

Заплахата за страната ни идва както от Турция, така и от Русия, но и от заплахата с хуманитарната катастрофа.

"Ердоган е в много тежка ситуация. Той е в гражданска война. И Русия изпада в тежка ситуация. Тази година тя изчерпва валутния си резерв. Вкарана в два военни конфликта. Такава страна може да стане агресивна. Такъв може да стане и Ердоган, вкаран в неговите проблеми", смята експремиерът.

Според него България е в политическа криза от 2013 г. Доверието към партиите и политиците е елиминирано и това ги прави още по-безпомощни.

Предизвикателствата, особено външните, са все по-големи. Турция със сигурност се намесва в България. Русия - също.

"Не мога да твърдя, както Плевнелиев, че партиите взимат пари, защото нямам такива данни. Но руската пропаганда помага на много проруски политически формации - БСП, "Атака", напоследък и "Воля". Веселин Марешки беше 100 процента подпомогнат от нея", убеден е Иван Костов.

Но българинът на битово ниво е избрал Евопа. Той не праща децата си в Русия, нито ходи да работи там, аргументира се Костов.

В момента за страната ни има два ключови въпроса.

Първият е дали тя ще излезе от политическата криза.

„Дали ще има четиригодишен цял мандат? Много малко анализатори казват, че ще си изкарат мандата. Всички даже се ангажират, че ще има избори след една година или в края на 2018 г.”, каза Костов.

Вторият въпрос е отношението на хората към държавата.

"Да вземем един пример с десницата. Колко злоба и негативизъм се изля върху нея, и то от хора от самата десница! Някой нарече "гламави" лидерите й, но те си подадоха оставките. Гламавите не подават оставки. Тази озлобеност не се споделя дори от БСП. Дори Корнелия Нинова си казва, че е загуба да ги няма в парламента. Дават си сметка какво е те да бъдат заменени от "Обединените патриоти". Защо ГЕРБ не задават този въпрос?", попита Костов.

На изказаното от водещата мнение, че ако са били обединени, десните формации са щели да влязат, бившият министър-председател отговори, че критиките към тях могат да се кажат по-интелигентно.

Костов смята, че на най-повърхностно ниво вината за провала е на прекаленото его в десницата.

"Има обаче, мисля, по-дълбоки причини. В България вдясно от центъра има огромно струпване на дяснолиберални фомации. ГЕРБ са такива - ще ги познаете по това, че защитават тезата за малката държава с ниски данъци. Според мен проблемът е, че цялата тази либерална доктрина е в тежка криза в Европа и фалира в САЩ с избора на Доналд Тръмп", заяви Иван Костов.

И заключи:

"Когато не можеш да отговориш на интересите на избирателите, те престават да те чуват."

А никъде "патриотите" нямат програми за управление - нито в България, нито другаде.

"На България, а и на всички трябват нови големи идеи в политиката за големите въпроси. Те са накъде да върви ЕС, как да се справи той в конфликта с Турция, как да се справи с миграцията, как да намери десетки ключови решения, които не намери и заради които Великобритания си тръгна."

За експремиера най-вероятен вариант за правителство е коалиция между ГЕРБ, "патриотите" и евентуално Марешки.

А коалиция между ГЕРБ и БСП означава цялостна трансформация на политическия модел в страната, която никоя от тези партии няма да допусне.

"Основен риск за евентуалното бъдещо правителство е голямата маса изключително подготвено градско население. Това е риск за една сглобка, която ще изглежда устойчива в момента, в който се прави, но тя е с много тежки недъзи и няма да издържи един сблъсък. При едно недобро управление напред излиза голяма маса високо образовани хора в големи градски центрове. Те са близо 300 000 души, но тях ги няма в парламента. Те обаче са на възлозив постове, управляват бизнесите", заяви Костов.

Според него ДПС не може да излезе от изолацията, в която са го вкарали политическите партии. То е в хладилника, тежко замразено.

"Дали ще осребри от хладилника позициите си, зависи само от неопитността на "Обединените патриоти". Ако допуснат ГЕРБ да прави това зад гърба им, "патриотите" много бързо ще се разпаднат."

Колкото до ДОСТ, тази партия може би ще има още една битка. Тя ще опита да се пребори на следващите избари, особено ако са извънредни.

Накрая Костов бе попитан какво ще посъветва бъдещия премиер.

"Държавата може да се реформира много интелигентно и много силно. Но трябва да има малко самоотверженост. Какво казва един много оплюван бивш президент на САЩ - Джордж Буш-младши? "Аз гледам на получената подкрепа като на инвестиция. И ще я похарча заради американците, заради Америка." Т.е. взимаш доверие, ще го загубиш, но ще го инвестираш в нещо, което ще донесе добро на хората."

Съвсем естествено след този отговор Костов бе попитан дали такава е и неговата съдба.

"Правиш нещата заради другите, а не заради себе си, заради твоите успех и слава", каза той.

И завърши с прогнозата, че идат тъмни времена.

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

КОСТОФФФФ?????!!!!!!

През 1998 г. Москва предлага на София да се включи в "Син поток", като за целта преносният капацитет на нашата мрежа е трябвало да бъде увеличен от тогавашните 8 млрд. куб. метра годишно на 36 млрд. кубика. От цялостното предложение правителството на Костов приема само увеличаването на транзитния ни капацитет, но до 18 млрд. куб. метра газ годишно. Което се осъществява и днес - газопроводите на България могат да пренасят тези количества и го правят и за което – например през 2011 година БУЛГАРТРАНЗГАЗ получава 157 милиона долара като транзитни такси!. За да можем да увеличим транзитния си капацитет от 8 до 36 млрд. куб. м, е трябвало да бъдат вложени 350-400 млн. долара. Реално е ставало въпрос за подобрения по около 400 км газопроводи, изграждане на една компресорна станция плюс модернизацията на още две такива. А сега - за България е гарантирано след 2019-та година реверс на руска газ от Северен поток 2 - тръбата ОПАл и тръбата ТЕСЛА от плана Юнкер.. До крайната точка - хъбчето му Балканче.. За СП 2 - вижте си ЕВРОСЪЮЗЪТ реши да не пречи за СЕВЕРЕН ПОТОК 2 в The Wall Street Journal от 30-ти т.м. П.П. - за цената след 2019-та.. ИГОР НАСАЛИК - ЕНЕРГИЙНИЯТ МИНИСТЪР НА УКРАЙНА в предаване по ТВ „112 УКРАIНА” на 24,08,2016-та си призна: „Да, ние плащаме по-скъпо за реверса от ЕС и към сегашния ден тази цена е 185 долара, но не сме доставили и един куб.м. от Русия. По прекия договор за доставка на руска газ ще плащаме по 140 долара за газ от Русия.” Плюс транзитни такси за над 2 000 клм. ЩЕ ПЛАЩАМЕ, няда да получаваме.
 's picture

d-r Petroff

Смешен плач по изпуснатата далавера "Син поток" колега.

Синият поток беше обявен за корупционен още с идването на власт на Ердоган и 2 години лично Путин му правеше фелацио,за да го пусне.Разбира се,стана на едогановата. Тръгна след като намалиха цената на газа.До днешен ден този поток е ручейче с 30-40% от капацитета си. Мечтаният от русоробите "Турски поток", ще си остане бош лаф, след въвеждането на 130% мита за руски стоки от Ердоган.
kate pate's picture
kate pate
new

:-)

Гледах то по Нова. Долен манипулатор. Все пак е с класи над Радан и Ристю. Поне може да формулира смислени изречения, да представи авторитетно и безкрайно убедително тезите си.
kate pate's picture
kate pate
new

Никаква отсрочка

Костов след искането му за отмяната на валутния борд се изтърва за пореден път на тема данъци. 10% процента били твърде нисък данък. По този повод обиди ГЕРБ на либерали... ха-ха. Изобщо не е помръднал и на йота от разбирането си относно чуждите инвестиции прокламирани в статии за Работническо дело. Вадят му очите чуждите инвестиции, друго си е да раздадеш държавата на Вальо Златев, Борислав Дионисиев, Тадаръков, Илия Павлов, Ивелин Банев...
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Александър

Сталийски хареса този коментар! :)
Злой Путин's picture
Злой Путин
Злой Путин

Горкото луканово тролче,

колко е изпаднало в сравнение с годините, га обитаваше Дондуков 1 и продаваше държавата на гадовете зееви и мутромилиционерите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.