"Националната сигурност на България беше пробита. Определено."

Това заяви пред Нова тв бившият премиер (1997-2001) Иван Костов.

"Ако изцяло бутаната от Ердоган партия беше влязла в парламента, щяхме да говорим за истински пробив", продължи Костов, като визира ДОСТ.

Заплахата за страната ни идва както от Турция, така и от Русия, но и от заплахата с хуманитарната катастрофа.

"Ердоган е в много тежка ситуация. Той е в гражданска война. И Русия изпада в тежка ситуация. Тази година тя изчерпва валутния си резерв. Вкарана в два военни конфликта. Такава страна може да стане агресивна. Такъв може да стане и Ердоган, вкаран в неговите проблеми", смята експремиерът.

Според него България е в политическа криза от 2013 г. Доверието към партиите и политиците е елиминирано и това ги прави още по-безпомощни.

Предизвикателствата, особено външните, са все по-големи. Турция със сигурност се намесва в България. Русия - също.

"Не мога да твърдя, както Плевнелиев, че партиите взимат пари, защото нямам такива данни. Но руската пропаганда помага на много проруски политически формации - БСП, "Атака", напоследък и "Воля". Веселин Марешки беше 100 процента подпомогнат от нея", убеден е Иван Костов.

Но българинът на битово ниво е избрал Евопа. Той не праща децата си в Русия, нито ходи да работи там, аргументира се Костов.

В момента за страната ни има два ключови въпроса.

Първият е дали тя ще излезе от политическата криза.

„Дали ще има четиригодишен цял мандат? Много малко анализатори казват, че ще си изкарат мандата. Всички даже се ангажират, че ще има избори след една година или в края на 2018 г.”, каза Костов.

Вторият въпрос е отношението на хората към държавата.

"Да вземем един пример с десницата. Колко злоба и негативизъм се изля върху нея, и то от хора от самата десница! Някой нарече "гламави" лидерите й, но те си подадоха оставките. Гламавите не подават оставки. Тази озлобеност не се споделя дори от БСП. Дори Корнелия Нинова си казва, че е загуба да ги няма в парламента. Дават си сметка какво е те да бъдат заменени от "Обединените патриоти". Защо ГЕРБ не задават този въпрос?", попита Костов.

На изказаното от водещата мнение, че ако са били обединени, десните формации са щели да влязат, бившият министър-председател отговори, че критиките към тях могат да се кажат по-интелигентно.

Костов смята, че на най-повърхностно ниво вината за провала е на прекаленото его в десницата.

"Има обаче, мисля, по-дълбоки причини. В България вдясно от центъра има огромно струпване на дяснолиберални фомации. ГЕРБ са такива - ще ги познаете по това, че защитават тезата за малката държава с ниски данъци. Според мен проблемът е, че цялата тази либерална доктрина е в тежка криза в Европа и фалира в САЩ с избора на Доналд Тръмп", заяви Иван Костов.

И заключи:

"Когато не можеш да отговориш на интересите на избирателите, те престават да те чуват."

А никъде "патриотите" нямат програми за управление - нито в България, нито другаде.

"На България, а и на всички трябват нови големи идеи в политиката за големите въпроси. Те са накъде да върви ЕС, как да се справи той в конфликта с Турция, как да се справи с миграцията, как да намери десетки ключови решения, които не намери и заради които Великобритания си тръгна."

За експремиера най-вероятен вариант за правителство е коалиция между ГЕРБ, "патриотите" и евентуално Марешки.

А коалиция между ГЕРБ и БСП означава цялостна трансформация на политическия модел в страната, която никоя от тези партии няма да допусне.

"Основен риск за евентуалното бъдещо правителство е голямата маса изключително подготвено градско население. Това е риск за една сглобка, която ще изглежда устойчива в момента, в който се прави, но тя е с много тежки недъзи и няма да издържи един сблъсък. При едно недобро управление напред излиза голяма маса високо образовани хора в големи градски центрове. Те са близо 300 000 души, но тях ги няма в парламента. Те обаче са на възлозив постове, управляват бизнесите", заяви Костов.

Според него ДПС не може да излезе от изолацията, в която са го вкарали политическите партии. То е в хладилника, тежко замразено.

"Дали ще осребри от хладилника позициите си, зависи само от неопитността на "Обединените патриоти". Ако допуснат ГЕРБ да прави това зад гърба им, "патриотите" много бързо ще се разпаднат."

Колкото до ДОСТ, тази партия може би ще има още една битка. Тя ще опита да се пребори на следващите избари, особено ако са извънредни.

Накрая Костов бе попитан какво ще посъветва бъдещия премиер.

"Държавата може да се реформира много интелигентно и много силно. Но трябва да има малко самоотверженост. Какво казва един много оплюван бивш президент на САЩ - Джордж Буш-младши? "Аз гледам на получената подкрепа като на инвестиция. И ще я похарча заради американците, заради Америка." Т.е. взимаш доверие, ще го загубиш, но ще го инвестираш в нещо, което ще донесе добро на хората."

Съвсем естествено след този отговор Костов бе попитан дали такава е и неговата съдба.

"Правиш нещата заради другите, а не заради себе си, заради твоите успех и слава", каза той.

И завърши с прогнозата, че идат тъмни времена.