Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Прокуратурата е щяла да се самосезира за т. нар. митинг на "Обединените патриоти" на границата с Турция, но понеже са постъпили множество сигнали, вече нямало нужда държавното обвинение да се задейства само. Това обяви днес Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров, по повод започнатата проверка, че държавната граница бе блокирана, а в резултат на групи граждани им бе попречено да упражнят политическите си права - да гласуват.

Един от сигналите, по които се задейства лично Сотир Цацарв (но го възложи на Софийската градска прокуратура), е получен по мейл от неформалната организация "Протестна мрежа", подчерта Арнаудова.

Така тя обясни защо държавното обвинение чак днес съобщи, че води предварителна проверка.

Друг интересн факт е, че на практика днес - от момента на произнасянето на ЦИК, от замесените 3-ма души с имунитет (Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки, б.р.), първите двама вече са без "кандидатския" си имунитет по закон. Ще придобият нов имунитет, когато отново станат народни представители. На въпрос - могат ли да разследват човек с имунитет от европарламента, Арнаудова отговори, че всъщност проверката не се влияе от това, че проверяваните са със защита. Това не пречи да дават обяснения.

Такива проблеми би имало чак ако проверката се превърне в досъдебно производство - тогава вече трябва да се спази познатата процедура, при която Сотир Цацаров иска снемане на защитата.

Първите стъпки на прокуратурата са, че е поискала репортажите на телевизиите, както и записите от камерите на място. Също така ще бъдат разпитани полицаите, ще се издирват и евентуални чуждестранни лица, на които практически е попречено да гласуват или са пострадали по друг начин.

Румяна Арнаудова каза, че засега няма квалификация за хулиганство, т.е. проверката е само за престъпление срещу политическите права, но не е късно то да бъде добавено после, ако се намерят данни.

На въпрос дали Лютви Местан и ДОСТ са сред подателите на 10-ината сигнала, тя отрече. От лидера на ДОСТ обаче имало друг сигнал до Сотир Цацаров, с който политикът го сезирал за - според него - факти, които говорят за опорочаване на изборите, и настоявал главният прокурор да сезира Конституционния съд.

Арнаудова каза още, че на 24-ти т. нар. патриоти са действали с разрешително за митинг, който е на уведомителен режим и общината в Свиленград не го е забранила. Разрешението им е било да проведат митинг от 11 ч. на петъка до 11 ч. на изборния 26-и март.

Коментари

Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

Всички знаем че тая мрежа

Всички знаем че тая мрежа работи против интересите на България .
 's picture

Petyo9

Кои сте "всички"?

Против кои интереси на България работи "Протестна Мрежа" и по какъв начин?
Васил ...'s picture
Васил ...
vatan06

А защо полицията бездействаше

А защо полицията бездействаше и двата дни? Герджиков и вътрешният министър къде бяха? Продължаваме си по познатия начин - законът е врата у поле. А бе нищо не става...
Asen  Genov's picture
Asen Genov
copypastedumb

Защо

А защо именно Протестна мрежа подава сигнала? Защо не Местан или Михайлов...защо точно Да,България опс,Протестна мрежа подава сигнала?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.