Руският гимназист Роман Шингаркин трябваше да дава обяснения, когато се прибра вкъщи, след като стана едно от лицата на антикремълските протести през уикенда. Баща му е бивш депутат, който подкрепя президента Владимир Путин.

В разгара на протеста в Москва в неделя срещу това, което организаторите наричат официална корупция, 17-годишният Шингаркин и още един младеж се покатериха на улична лампа на Пушкинския площад.

Стотици протестиращи на площада крещяха и освиркаха полицаи, облечен с бронирана жилетка, който също се покатери на лампата и нареди на двамата да слязат. Те отказаха и полицаят се оттегли под възторжените викове на протестиращите долу.

Докато снимките от протеста - най-големия от няколко години насам в Русия, обикаляха социалните мрежи, яхането на лампата от Шингаркин бе възприето от противниците на Кремъл като символ на неподчинението в стил "Давид срещу Голиат".

Шингаркин бе задържан, когато, след като протестът на Пушкинския площад бе разпръснат, полицията го убеди да слезе. Той бе отведен в участък, но като малолетен не можеше да бъде обвинен. От участъка той трябваше да се обади на баща си и да го помоли да го вземе оттам.

Баща му Максим Шингаркин от 2011 до 2016 г. бе депутат в Думата - долната камара на парламента. Той бе член на Либералнодемократическата партия (ЛДПР) - националистическа партия, която подкрепя Путин по почти всички важни въпроси.

През миналата година Путин връчи на лидера на партията Владимир Жириновски орден за заслуги към Русия. Докато Путин стоеше до него, Жириновски каза:

"Боже, царя ни пази."

Шингаркин не казал на баща си, че ще отиде на протеста, но бившият депутат бързо се досетил какво е станало.

"Когато се обадих на баща ми от участъка, той веднага разбра защо съм там", каза Шингаркин, облечен със същото яке с черни и бели цветове, с което беше на протеста, в интервю пред телевизия Ройтерс.

"Отидох там (на протеста - б.а.), защото ми беше интересно да видя колко е силна опозицията, колко хора ще излязат на улицата и в същото време на получа отговор от властите за очевидния факт на корупцията."

Той решил да се покатери на лампата, защото "не можел да вижда нищо от земята".

Потърсен по телефона в сряда, Шингаркин-старши заяви, че разбира мотивите на сина си да присъства на протеста.

"Той има социална позиция срещу корупцията. Изцяло я подкрепям", каза Максим Шингаркин.

Но той изтъкна, че действията на сина му не означават, че той или семейството му са противници на Путин.

Според Шингаркин-старши руският лидер е популярен сред избирателите и няма никой, който да го замени, но е разочарован от чиновниците около него.

Роман Шингаркин заяви, че засега няма да ходи на други протести, докато те не бъдат одобрени от властите.

Той заяви, че може да отиде на неразрешена демонстрация, щом навърши 18 години, защото ако тогава има проблеми, полицията ще обвини него, без да замесва родителите му.

-------

Рапортажът е публикуван в сайта на Ройтерс. Автори са Мария Цветкова и Мария Василиева с помощта на Крисчън Лоу. Редактор е Ангъс Максуон.