Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Федерален съдия от Хавайските острови удължи за неопределено време указа, блокиращ забраната, издадена от президента Доналд Тръмп за влизане в САЩ на граждани на 6 страни с преобладаващо мюсюлманско население.

Окръжният магистрат Дерик Уотсън промени своята първоначална временна ограничителна заповед в предварително съдебно разпореждане, предаде Ройтерс. Това стана по дело, заведено от щата Хавай с аргумента, че указът на Тръмп е неконституционна дискриминация на религиозна основа.

Временната ограничителна заповед на Уотсън бе за първия указ на президента, подписан през февруари. Той важеше за граждани на 7 страни, населени предимно с мюсюлмани. Мярката предизвика хаос по летищата и масови протести, преди да бъде блокиран от съдията Джеймс Робърт от щата Вашингтон.

В резултат Тръмп подписа нов преработен указ на 6 март. Той вече важи само за 6 държави, като от черния списък бе изваден Ирак. Засегнатите страни са Иран, Сирия, Йемен, Либия, Сомалия и Судан. Въведени бяха и други облекчения, отнасящи се за притежатели на зелени карти и хора, които вече са получили американски визи. Президентът твърди, че указът е необходим за националната сигурност на страната.

Съдия Дерик Уотсън изтъква, че указът на Тръмп ще се отрази върху университетите на Хаваите, тъй като ще им бъде трудно да набират студенти и преподаватели. Магистратът твърди също, че ще намалее туризмът, което ще засегне икономиката на щата. В мотивите е посочено, че пътуванията до САЩ рязко са спаднали след действията на Тръмп.

Към иска на щата се присъедини и египтянинът с американско гражданство Исмаил Елших - имам от Хавайската мюсюлманска асоциация. Неговата тъща живее в Сирия.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.