Малките десни партии разчитаха на София и областните градове за резултата си на предсрочните избори вчера. Това показват данните от екзитпола на „Галъп интернешънъл“ към 20 ч снощи.

40,6 на сто от гласовете за „Да, България“ и 38,2% от тези за „Нова република“ са подадени от столицата. Съответно първата формация е получила 45,5 % от бюлетините си от областните градове, а втората – 41,2 %.

Практически „Да, България“ няма почти никакво влияние в селата – бюлетините дошли от там за формацията са едва 3,3%. А тези за „Нова република“ - 7,8%.

Сравнително еднакво е разпределението на вота, което са взели ГЕРБ и „Реформаторски блок-Глас народен“, които обаче са получили повече бюлетини от големите областни центрове - съответно 41,1% и 41,2%, и значително по-малко от столицата – съответно 15,6% и 16,2%.

Едва 12,5% от бюлетините на БСП за България са дошли от София, показва още екзитполът на „Галъп“, като останалите гласове за Столетницата са получени почти поравно от областните градове – 37,1%, малките градове – 27,2%, и 23,1% - от селата.

Подобни са резултатите на „Обединени патриоти“ – 11,5% от столицата, и на „Воля“ – 10,6%.

И двете формации са получили сравнително добри резултати от големите градове.

Основно на „селски вот“ са разчитали ДПС и ДОСТ.

От селата идват 67,7% от бюлетините за партията на Ахмед Доган и 64,8% от тези за формацията на Лютви Местан.

Двете практически не са получили подкрепа в София – съответно 1,2% и 0,6%.

Вижте и разпределението на вота според населеното място за  "АБВ-Движение 21":

Основно от областните и от по-малките градове са онези, които са избрали опцията "Не подкрепям никого", съответно 44,1% и 20,8%.